Sánchez diu que l'independentisme "veta" Iceta perquè "vol viure del conflicte"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte de la campanya del 26M a Las Palmas (EFE)

Sánchez acusa l'independentisme de "viure del conflicte" i ERC apel·la al diàleg

El govern acusa els socialistes de no tenir "voluntat real de diàleg"

RedaccióActualitzat

Cinc dies abans de la constitució de les Corts espanyoles, el Congrés dels Diputats i el Senat, que s'ha de fer el 21 de maig, el president del govern espanyol en funcions avisa els independentistes catalans que el rebuig del socialista Miquel Iceta com a senador de designació autonòmica és un error.

Pedro Sánchez havia proposat a Iceta presidir el Senat, però per poder ser senador havia de ser designat pel Parlament, perquè no anava a les llistes del 28A. El vot en contra de JxCat, ERC i la CUP, que trenca la norma no escrita que cada partit accepta els candidats a senador dels altres partits, no ha agradat gens els socialistes.

Pedro Sánchez els ha acusat de buscar la confrontació amb l'argument que "vetar Iceta és vetar el diàleg":

"Voten en contra [d'Iceta] perquè el Partit dels Socialistes de Catalunya representa el que ells, els independentistes, no volen per a Catalunya, que és estimar Espanya i Catalunya, ser espanyol i ser català, defensar la Constitució i l'Estatut, que és el que defensarem sempre els socialistes a Catalunya i a tot Espanya: l'autogovern, la Constitució i l'estat de les autonomies."

"Veten Miquel Iceta perquè no volen solucions, perquè volen viure del conflicte. Però els donaré una mala notícia: hi haurà solucions, hi haurà convivència."


Budó: "El Parlament és sobirà"

El govern, per la seva banda, ha dirigit els seus retrets a Iceta i l'ha acusat de no haver tingut "cap paraula a favor dels presos i preses polítiques ni cap a les persones que s'han hagut d'exiliar", cosa que considera "l'aberració democràtica més gran i més flagrant" de la situació política actual.

 

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha parlat des de la Seu d'Urgell (ACN)

 

Des de la Seu d'Urgell, la portaveu, Meritxell Budó, també ha defensat que els socialistes no tenen una "voluntat real de diàleg".

"Esperaríem que el PSOE i el PSC tinguessin aquesta voluntat de diàleg, creguessin en el diàleg i en les solucions polítiques i no en les solucions judicials, malgrat que ens fa l'efecte que en aquests moments no es troben en aquesta posició."


ERC, oberta al diàleg

Des de l'independentisme, Esquerra Republicana de Catalunya desvincula el no a Iceta de les negociacions sobre la Mesa del Congrés i de l'eventual suport a un futur govern presidit per Sánchez. Rufián ha ofert diàleg, però ha exigit que es dialogui des del reconeixement mutu:

"Pretendre que un company de partit sigui president del Senat sense parlar amb ningú, grinyola. (...) No pot ser que grups parlamentaris imprescindibles se n'assabentin per la premsa."

 

Gabriel Rufián al Congrés, aquest dijous, després de recollir l'acta de diputat (EFE)

 

En tot cas, Rufián ha confirmat que manté contactes amb la portaveu del PSOE, Adriana Lastra.


Casado: "Artadi ja va avisar"

Des del Partit Popular, el seu president, Pablo Casado, entén que el vot contra Iceta forma part d'una estratègia que Elsa Artadi, de JxCat, ja havia anunciat:

"Per què ho han rebutjat? Perquè Elsa Artadi ja va dir fa un mes que mai més tornarien a pagar per avançat, que volien que els paguessin al comptat. I com que estem en campanya electoral, Pedro Sánchez està dilatant aquest pagament al comptat."

 

El president del PP, Pablo Casado, durant un acte de campanya a Santander (EFE)

 

Rivera: "Sánchez fingeix"

Malgrat el vot contra Iceta al Parlament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, considera que Pedro Sánchez "fingeix que es baralla amb els separatistes" fins a les eleccions, però el 27 de maig se sabrà "què han tramat i quines concessions i cessions han pactat".

"No cal ser molt llest per saber que els separatistes prefereixen deixar governar Sánchez i no que puguem guanyar nosaltres en unes altres eleccions."

 

Albert Rivera, dimarts, en un acte electoral a Àvila (EFE)

ARXIVAT A:
Miquel IcetaEleccions 28APedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut