Compareixença de Pedro Sánchez al Congrés
Sánchez ha defensat una resposta coordinada de tots els països de la Unió Europea (EFE/Emilio Naranjo)

Sánchez diu ara que enviarà armes a Ucraïna i vol declarar Rússia un paradís fiscal

Dos avions volaran divendres cap a Polònia carregats amb 1.370 llançagranades, 700.000 cartutxos per a fusells i metralletes i també metralletes lleugeres

Actualitzat

Espanya entregarà material militar ofensiu a Ucraïna. Ho ha anunciat aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats en el discurs per explicar la posició espanyola en el conflicte.

Seran dos avions amb un primer carregament militar ofensiu, que constarà de 1.370 llançagranades, 700.000 cartutxos per a fusells i metralletes i també metralletes lleugeres, segons ha confirmat després la ministra de Defensa, Margarita Robles, en una entrevista a Antena 3.

Aquest enviament arribarà a Polòna, en un punt proper a la frontera amb Ucraïna. La ministra ha insistit que és un material molt important perquè pot permetre la defensa individual de persones amb poca experiència en armament.


Canvi de parer

El president Sánchez ha defensat que la resposta a l'atac de Rússia ha de ser coordinada entre tots els països de la Unió Europea, és a dir, la seva posició inicial que només enviaria armes a través dels fons europeus: "A una amenaça europea hem de donar una resposta europea". Malgrat això, ha justificat el canvi en l'exigència d'alguns grups parlamentaris.

Sánchez també ha anunciat que impulsarà que es declari Rússia paradís fiscal i que se l'inclogui en la llista negra. Una nova mesura que, juntament amb la resta de sancions, ha de servir, ha dit, per "aïllar el govern de Putin i l'oligarquia russa".


Sánchez diu que Putin vol atacar la democràcia

El president espanyol ha acusat Vladímir Putin de no voler que avanci la democràcia a Europa, amb un atac que, diu, és "una violació a la legalitat internacional" i un "intent de redefinir les fronteres europees per la força".

"És un intent brutal de frenar la construcció d'un espai polític fonamentat en la defensa d'uns valors radicalment oposats a l'autoritarisme que Putin representa."

En el ple, el president també ha reclamat a Putin, a qui acusa de mentir i manipular la realitat per justificar la invasió, que alliberi totes les persones que ha detingut per manifestar-se contra l'atac a Ucraïna.

Ha començat amb una forta ovació a l'ambaixador espanyol a Ucraïna, que segueix la sessió des de la tribuna de l'hemicicle i a qui Sánchez ha agraït la feina i ha demanat que traslladi la solidaritat i el respecte al poble d'Ucraïna.

Aquest és el moment:

 

Podem critica l'enviament d'armes i el PP l'aplaudeix

La ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ha criticat l'anunci de Sánchez d'enviar armes a Ucraïna: "Contribuir a l'escalada bèl·lica no resoldrà abans el conflicte i ens pot dur a un escenari absolutament incert i molt perillós de conflicte mundial", ha dit aquest dimecres. Per a Belarra, enviar armament a la resistència ucraïnesa "no és la mesura més eficaç per acabar amb el conflicte al més aviat possible". La líder de la formació lila ha demanat apostar "seriosament" per la via diplomàtica.

D'altra banda, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha celebrat que el president espanyol hagi "rectificat" i s'hagi compromès a enviar armament per fer front a la invasió russa. La portaveu ha estès la mà a Sánchez i li ha dit que tindrà els populars al costat "com a oposició responsable": "Si els aliats li fallen, no es preocupi que recorrerem junts el camí, no falli a Ucraïna i als espanyols", ha insistit.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezUcraïna
Anar al contingut