Pedro Sánchez, en un míting de la campanya electoral del 10N (Reuters / Sergio Pérez)
Pedro Sánchez, en un míting de la campanya electoral del 10N (Reuters / Sergio Pérez)

Sánchez apel·la a la "responsabilitat" de PP i Cs per desbloquejar la investidura

Arrimadas ofereix al PSOE un pacte alternatiu amb Cs i PP, el dia abans que es constitueixi el nou Congrés dels Diputats

R. RadóActualitzat

A poques hores de la constitució del Congrés dels Diputats sorgit de les eleccions generals del 10N, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la "responsabilitat" de totes les forces polítiques per desbloquejar la investidura i facilitar la formació de govern.

En un missatge dirigit a PP i Ciutadans, Sánchez ha fet una referència al líder popular, Pablo Casado, sense dir-ne el nom i ha assenyalat que "ningú li demana que deixi de ser alternativa". El secretari general del PSOE, que ja no ha descartat una investidura al mes de gener, ha assegurat que no hi haurà una altra repetició electoral:

"No hi haurà terceres eleccions."

En una roda de premsa conjunta amb el secretari general de l'ONU durant la cimera del clima que s'està celebrant a Madrid, el secretari general del PSOE no ha detallat com van les negociacions amb Esquerra Republicana per a la investidura.

 

Diputats i senadors d'ERC, acompanyats de Pere Aragonès i Marta Vilalta, aquest dilluns als afores del Congrés (EFE/Fernando Alvarado)

 

Esquerra prefereix un "bon acord" que un acord "ràpid"

La plana major d'Esquerra ha desembarcat a Madrid per a una nova reunió negociadora amb el PSOE, aquest dimarts. El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la portaveu republicana, Marta Vilalta, han acompanyat els 26 diputats i senadors d'ERC.

Aragonès ha assegruat que no tenen pressa per investir Sánchez i ha defensat que és preferible un "bon acord" que un acord "ràpid":

"A nosaltres no ens preocupa el temps, sinó els continguts."

L'home fort dels republicans ha subratllat que l'equip negociador treballarà durant els pròxims dies i setmanes amb "fermesa" i "voluntat d'entesa" a favor d'un acord "sòlid" i "amb garanties":

"És hora de negociar, i durant les properes setmanes veurem si el PSOE està disposat a obrir aquesta etapa de negociació sincera i honesta amb Catalunya per aconseguir una via de resolució política a un conflicte que és essencialment polític, no competencial."

 

Arrimadas ofereix un pacte PSOE-PP-Cs

Aquest mateix dilluns, la líder de Ciutadans a la cambra baixa, Inés Arrimadas, ha proposat al guanyador dels comicis, Pedro Sánchez, un pacte "constitucionalista i moderat" entre la formació taronja, el PSOE i el PP.

En una carta enviada al president del govern espanyol en funcions, Arrimadas li demana una reunió amb ella i el president del PP, Pablo Casado, per desbloquejar la formació d'un nou executiu que comptaria amb el suport d'una "majoria sòlida" de 221 escons: els del PSOE, PP, Ciutadans i Navarra Suma.

 

 

Evitar el "pacte de l'insomni"

Aquest hipotètic govern seria, segons Arrimadas, "la millor alternativa per a Espanya" i evitaria que el PSOE governés amb Unides Podem i Esquerra Republicana. La diputada de Cs ha definit aquest acord com "el pacte de l'insomni", en referència a les declaracions de Sánchez assegurant que si hagués pactat amb Unides Podem ell no "dormiria tranquil, ni tampoc el 95% dels ciutadans".

Segons la portaveu de la formació taronja al Congrés, milions d'espanyols veuen amb "enorme preocupació" el pla de Sánchez de governar amb Unides Podem, nomenar Pablo Iglesias com a vicepresident i buscar el suport de forces nacionalistes. A més, critica que els socialistes incloguin en la negociació ERC i JxCat, a les quals ha definit:

"Formacions amb líders que acaben de ser condemnats per sedició i malversació i que desafien la legalitat i infringeixen els drets de milions de catalans."

Ciutadans insisteix a Sánchez que "abandoni l'acord amb Podem i les negociacions amb els separatistes i miri al centre i al constitucionalisme". En aquest sentit, posa l'exemple de la Unió Europea, on Ursula von der Leyen va ser escollida presidenta de la Comissió Europea amb els vots de liberals, populars i socialdemòcrates.

 

La líder de Ciutadans al Congrés, durant la roda de premsa que ha fet aquest dilluns al Congrés (EFE / Paco Campos)

 

Un pacte per "impulsar grans acords d'estat"

Arrimadas creu que un pacte entre el PSOE, el PP i Ciutadans seria una "solució excepcional" per respondre a amenaces com el desafiament independentista, l'estancament de l'economia i la paralització de les grans reformes pendents:

"Podem construir un pacte constitucionalista per impulsar grans acords d'estat que blindin la nostra democràcia davant dels que pretenen acabar amb ella, protegeixin les famílies de polítiques populistes davant les nuvolades que hi ha sobre l'economia i l'ocupació i permetin superar aquest llarg bloqueig institucional."

Ciutadans també defensa que el pacte també hauria de permetre tirar endavant reformes "urgents" com l'educativa, la del model laboral, la de la garantia de les pensions públiques i la de la lluita contra la despoblació.

Després de les eleccions generals del 28 d'abril, el PSOE i Ciutadans sumaven majoria absoluta, però el partit taronja es va negar a fer president Pedro Sánchez.

No va ser fins que faltava una setmana per a la convocatòria automàtica de noves eleccions que Albert Rivera va proposar un acord amb el PP per facilitar la investidura de Sánchez, a canvi d'unes condicions sobre Catalunya, el govern de Navarra i la política econòmica.

Segons Arrimadas, aquella solució de desbloqueig era "perfectament factible", però que el candidat socialista "la va menysprear" perquè estava "ofuscat" amb la repetició electoral perquè creia que el PSOE en sortiria reforçat.

 

La portaveu i el president del grup de PP, Cayetana Álvarez de Toledo i Pablo Casado, durant una reunió amb diputats i senadors del partit (EFE / Paco Campos)

 

Aguirre suggereix que el PP investeixi Sánchez

En la mateixa línia d'Arrimadas, l'expresidenta de la comunitat de Madrid Esperanza Aguirre ha suggerit que el PP ofereixi els seus vots per facilitar la investidura de Sánchez per evitar que el futur executiu depengui "dels independentistes i dels comunistes bolivarians".

Per l'exdirigent popular, "seria un drama" que es materialitzés el pacte dels socialistes amb Unides Podem i Esquerra i cal evitar-ho "a tota costa". És per això que creu que seria preferible que Sánchez governi "en solitari" amb els vots del PP "que siguin necessaris".

Aguirre ha reconegut que el que ella diu "no és compartit per la majoria dels dirigents del PP" i, de seguida, el líder del partit, Pablo Casado, ho ha confirmat.

 

Casado demana al PP mantenir-se "ferm"

El líder dels populars ha demanat al partit mantenir-se "ferm i convençut" en la negativa a investir Pedro Sánchez, a qui ha definit com "el pitjor socialista dels últims 40 anys". Segons Casado, el líder socialista "amenaça amb volar" el sistema constitucional actual.

En una intervenció davant de diputats i senadors del PP al Congrés, Casado ha acusat Sánchez d'estar "negociant la sobirania amb defensors del terrorisme, delinqüents condemnats en ferm i colpistes que han comès delictes de sedició" amb l'objectiu de ser investit president del govern.

En aquest sentit, ha assegurat que el problema és que el PSOE no demana ajuda "perquè no està fent res que no vulgui fer":

"Impulsa el projecte polític que vol i ho fa amb els qui ha decidit que siguin els seus socis."

El president del PP també s'ha queixat que s'està demanant als populars que assumeixin "un dilema pervers":

"O acceptem desaparèixer voluntàriament com a alternativa al socialisme fent president a Sánchez, o Sánchez ens amenaça amb fer-nos desaparèixer tirant endavant una mutació del sistema de la mà de l'esquerra i els nacionalistes."

 

Foto de família del grup parlamentari del PP, davant del Congrés (EFE / Fernando Alvarado)

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NInvestiduraPedro SánchezCsPSOEInés Arrimadas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut