El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després d'intervenir al Senat (EFE / Fernando Villar)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després d'intervenir al Senat (EFE / Fernando Villar)

Sánchez defensa la taula de diàleg davant "l'esquinçament emocional" de Catalunya

Al Senat, el president del govern espanyol assegura que manté el seu compromís amb el diàleg a Catalunya

Actualitzat

Pedro Sánchez creu que Catalunya està "esquinçada" pel conflicte polític. En l'inici de curs al Senat, el president del govern espanyol ha justificat la taula de diàleg entre governs com a eina per resoldre per vies polítiques el que ha qualificat de "trencament polític i emocional" a Catalunya.

Davant les crítiques de l'oposició, Sánchez ha afirmat que manté el seu compromís amb el diàleg a Catalunya i la seva obstinació de resoldre la situació per "vies polítiques".

A la cambra alta, el president del govern espanyol ha assegurat que, malgrat les urgències que ha comportat la pandèmia, l'executiu continua tenint present la "necessitat d'impulsar l'entesa a Catalunya, una comunitat que ha patit aquests darrers anys un trencament polític i emocional que el govern espanyol està compromès a resoldre".

L'endemà de la trucada amb el president de la Generalitat en què van acordar negociar l'ordre del dia de la propera trobada, no ha donat pistes de quan serà la reunió, que Esquerra reclama per a mitjans de setembre.

 

Sánchez, amb una mascareta amb la bandera espanyola, aquest dimarts al Senat
Sánchez, amb una mascareta amb la bandera espanyola, aquest dimarts al Senat (EFE / Fernando Villar)

 

ERC acusa Sánchez de "legitimar la injustícia"

Esquerra Republicana ha recordat a Sánchez que portaran l'autodeterminació i l'amnistia en la propera reunió de la taula. La portaveu republicana al Senat, Mirella Cortès, ha indicat a Sánchez que ha de complir amb la convocatòria de la taula de diàleg si vol negociar els pressupostos.

Cortès ha retret al president espanyol el seu suport a una monarquia que ha qualificat d'"antidemocràtica, hereva del franquisme i amb un rei corrupte" i li ha recordat que la meitat de l'anterior govern de la Generalitat i l'última presidenta del Parlament són a la presó:

"Davant aquesta realitat té dues opcions: no fer res, cosa que legitima la injustícia i prorroga el conflicte, o bé promoure una llei d'amnistia."

Sánchez ha contraposat les propostes d'Esquerra al "diàleg" i ha apostat perquè republicans i socialistes caminin plegats per "donar una resposta" a les necessitats socials i econòmiques:

"Ja sé que vostès defensaran l'autodeterminació i l'amnistia. Nosaltres, l'agenda del retrobament."

 

Sánchez, aquest dimarts al Senat (EFE / Fernando Villar)

Luís

JxCat avisa que la taula de diàleg no és de "socors al PSOE"

Per la seva banda, Junts per Catalunya remarca que la taula de diàleg no pot ser un mercadeig de vots de cara als pressupostos. El portaveu de la formació al Senat, Josep Lluís Cleries, ha respost a Sánchez que no volen "escenificacions ni fotos" en una taula de diàleg que "no pot ser una taula de socors al PSOE" en un moment en què l'executiu espanyol busca aliats per aprovar els comptes.

Cleries ha indicat que, mentre a altres només els interessa la data de la convocatòria, JxCat vol posar l'accent en l'ordre del dia i incloure-hi l'amnistia per a presos i exiliats i el dret a l'autodeterminació:

"Si volem tirar endavant, necessitem la independència."

El portaveu de JxCat ha qüestionat la voluntat de Sánchez de resoldre el conflicte polític a Catalunya per vies polítiques.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezProcés català
Anar al contingut