El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció, aquest dimecres, en el Congrés dels Diputats (EFE)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció, aquest dimecres, en el Congrés dels Diputats (EFE)

Sánchez defensa els "interessos d'Espanya" en la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Juli RodésActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres el manteniment dels contractes de venda d'armes i material militar a l'Aràbia Saudita.

Ho ha fet en una compareixença a petició pròpia davant del ple del Congrés dels Diputats, que ha tancat reiterant la seva obligació de defensar els interessos d'Espanya:

"Avui i aquí he d'estar en la defensa dels interessos d'Espanya i el treball de sectors estratègics, molts d'ells situats en zones molt afectades pel drama de l'atur."

Sánchez ha començat la seva intervenció recordant que la llei que regula l'exportació d'armes la va promoure, precisament, un govern socialista.

 

També ha condemnat "sense pal·liatius" l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, que ha reobert més que mai el debat sobre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita.

"Soc plenament conscient de les especials circumstàncies que concorren a l'entorn d'aquest debat arran de la revelació de succesos recents que han consternat l'opinió pública internacional. Jo també comparteixo aquest rebuig, aquesta consternació i la repulsa a l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi."

Amb tot, el president del govern espanyol ha fet la següent reflexió:

"La gravetat d'aquests fets terribles que condemno sense pal·liatius no pot ni ha d'impedir que actuem amb responsabilitat."

En aquest sentit, ha defensat que el seu deure és "vetllar per la seguretat jurídica i donar certesa en el compliment de les obligacions internacionals d'Espanya".

I ha remarcat que els contractes amb l'Aràbia Saudita són "obligacions contretes per un govern anterior" que estan "en vigor" i "compleixen amb els requeriments de la normativa" i amb "la resolució 2216 del Consell de seguretat de l'ONU de 2015".


"Com a president del govern defenso els interessos d'Espanya i assumeixo aquestes obligacions internacionals en aquesta i altres matèries. I no miro cap enrere, sinó endavant. Entenc que altres mirin en curt o busquin interessos contraposats per crear conflictes artificials."

També ha defensat que la posició d'Espanya sempre estarà "al costat de les Nacions Unides i de la Unió Europea" i s'ha mostrat partidari que es faci "una investigació per aclarir els fets (...) perquè caigui tot el pes de la llei sobre els responsables d'aquest terrible crim".

 

Sánchez considera que "l'exportació d'armament és un clar exemple de les complexitats de la política" i ha posat el següent exemple:

"Algú dubta dels principis progressistes dels alcaldes de la badia de Cadis respecte al militarisme i la defensa de la pau mundial? Jo no en dubto. I, tanmateix, conviu amb una realitat més immediata, no buscada, que són els treballadors i les treballadores de Navantia i els seus familiars. I jo ho entenc."

Abans d'acabar la seva primera intervenció, Sánchez ha defensat que Espanya és "un país exemplar en la defensa dels drets humans i les llibertats, compromès amb la pau i que respecta profundament la legalitat internacional", i ha fet una crida al consens:

"Demano a aquesta cambra que pensem què interessa més al conjunt de la societat espanyola. Torno a apel·lar al consens d'aquesta cambra per preservar del debat partidista un tema que necessita una visió estratègica àmplia en defensa de l'interès general del nostre país."

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut