Sánchez convoca un consell extraordinari avui per decretar l'estat d'alarma a Madrid

Ayuso anuncia en un tuit que es reunirà amb Sánchez aquest divendres a primera hora del matí

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha convocat un consell de ministres extraordinari per decretar l'estat d'alarma a Madrid durant almenys dues setmanes.

Sánchez ha donat de termini fins aquest divendres a la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, perquè decideixi sobre les possibilitats legals.

Segons un comunicat de la Secretaria d'Estat de Comunicació, Sánchez ha parlat amb Ayuso aquest dijous a la nit i li ha dit que, si no pren mesures per tornar a restringir la mobilitat a Madrid o no sol·licita la declaració de l'estat d'alarma per fixar mesures, serà el govern el que ho faci.

En la primera aplicació de l'estat d'alarma no cal l'aprovació del Congrés, només cal informar-ne la cambra. La vigència és d'un màxim de 15 dies. Sí que es necessita l'aprovació del Congrés si es vol prorrogar.

En un tuit, Ayuso ha anunciat que ha quedat amb el president del govern en una reunió a primera hora per veure les "alternatives".

 

Aquesta mesura s'ha decidit després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid d'aixecar les mesures que la Comunitat de Madrid es va veure obligada a aplicar respecte a una Ordre del ministre de Sanitat, Salvador Illa, segons la qual es va imposar el tancament perimetral de la ciutat de Madrid i nou municipis més.

Sánchez ja avançava aquest dijous, en una compareixença de premsa a Algèria, que era necessari "posar tots els instruments i mesures sobre de la taula", sense descartar la declaració de l'estat d'alarma.

Ha insistit que les xifres de Madrid són "preocupants" i que s'havien d'estudiar tots els instruments possibles. A més, ha recordat que l'estat d'alarma que es va decretar al començament de la pandèmia va ser un instrument "molt eficaç" per controlar la propagació del virus.

Aquest dijous, la presidenta de la Comunitat ha ofert al govern espanyol consensuar mesures "sensates i justes", ha afirmat, per frenar la Covid.

Ho ha dit després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha tombat les restriccions de mobilitat que el Ministeri de Sanitat va ordenar fa menys d'una setmana en deu municipis, inclosa la capital espanyola, on s'havia establert un confinament perimetral per la situació descontrolada dels contagis.

Ayuso també ha anunciat que retirava les mesures cautelars que havia demanat l'Audiència Nacional a l'espera de mesures "clares" i "evitar més confusió".

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha fet una crida a la responsabilitat dels madrilenys i reitera que la millor eina per evitar els contagis és quedar-se a casa, i més davant de tres dies de festa.

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaPedro SánchezComunitat de Madrid
Anar al contingut