Pedro Sánchez durant la presentació del llibre (EFE)
Madrid

Sánchez assegura haver après de "l'enorme sentit d'estat" de Rajoy

Durant la presentació del seu llibre, el president del govern espanyol també va acusar l'independentisme de buscar només la fotografia

RedaccióActualitzat

Expectació per la presentació, aquest dijous a Madrid, del nou llibre de Pedro Sánchez, "Manual de resistencia", en plena precampanya electoral.

En la presentació, Sánchez va dir que la crisi amb Catalunya el va unir a Rajoy, i va elogiar el "sentit d'estat" de l'expresident.

"Vaig veure un enorme sentit d'estat del qual jo també vaig aprendre."

Va contraposar l'actitud de Rajoy amb la irresponsabilitat, va dir, de l'actual líder dels populars, que planteja aplicar el 155 a Catalunya com a primera mesura si guanya les eleccions.

"M'agradaria tenir el mateix suport, el mateix grau de lleialtat per part de l'oposició, que  jo vaig tenir amb Mariano Rajoy."

El president espanyol també va acusar l'independentisme de falta de diàleg i de buscar només la fotografia.

"S'omplen la boca de diàleg, però quan hi ha una mesa de partits polítics al Parlament de Catalunya no s'ho prenen seriosament. És cert que Ciutadans i el PP tampoc van a aquesta mesa, però ells arriben i no proposen res, més enllà de fer-se la foto."

 

Pedro Sánchez amb els periodistes Jesús Calleja i Mercedes Milá (EFE)

 

"Manual de resistencia"

Tots els presidents espanyols han escrit llibres, però el "Manual de resistencia" és el primer que es publica amb el president en actiu i a dos mesos d'unes eleccions.

En el llibre, Sánchez explica en primera persona des del periple dins el PSOE que el va retornar a la secretaria general d'on havia estat apartat fins a l'entrada a La Moncloa i les primeres decisions com a president, entre les quals hi havia la d'acollir els immigrants de l'Aquarius i la de canviar el matalàs.

Sobre la moció de censura, l'autor confessa que va ser dur, i que fins a l'últim minut va desitjar que Rajoy dimitís, per motius personals però també per dignitat política.

El llibre també recull passatges sobre el procés. En concret sobre el dia del referèndum diu que va haver-hi enganys, notícies i imatges falses d'altres esdeveniments. També diu que les càrregues no van tenir la magnitud que pretenien els independentistes, però acaba reconeixent que la imatge donada els va debilitar a Europa.

Com a líder de l'oposició va tractar amb Rajoy sobre el 155 i, entre d'altres coses, escriu que, des del seu punt de vista, no tenia sentit remoure la cúpula de TV3 per tres o quatre mesos, perquè no hi havia prou temps per canviar les coses.

Alguns dels passatges del llibre i les seves circumstàncies han provocat crítiques de l'oposició, malestar entre alguns barons socialistes i sorpresa per haver revelat característiques de la relació amb el rei Felip VI, fet que, segons les normes de la Casa del Rei, està mal vist.

Però també ha despertat l'admiració de seguidors per haver escrit un manual de resistència del qual encara no se sap si després de les eleccions hi haurà segona part.

 

 

Cites equivocades

Si alguna cosa ja s'ha fet famosa d'aquest llibre abans de la presentació són dues relliscades a l'hora d'atribuir cites.

"Como decíamos ayer", la cita més cèlebre de Fray Luis de León, Pedro Sánchez l'atribueix a San Juan de la Cruz.

De fet, hi ha debat sobre si Fray Luis de León va pronunciar la frase "Decíamos ayer" quan va tornar a la seva càtedra de la Universitat de Salamanca després de ser processat per la Inquisició. Una frase que va rescatar, uns segles més tard, Miguel de Unamuno, quan va ser restituït com a a rector de la mateixa universitat. Havia estat desterrat per la dictadura de Primo de Rivera.

"Solo hay una forma de saber si puedes confiar en una persona: confiar." Una frase d'Ernest Hemingway que Sánchez atribueix a Albert Einstein.

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut