Sánchez arriba a Barcelona per defensar els indults amb l'absència del govern

Aquest dilluns esta marcat per les protestes al carrer, la presentació de firmes per l'amnistia i la votació de l'informe del Consell d'Europa sobre els presos

Josep Capella/ Montse CastanyActualitzat

El Consell de Ministres aprovarà dimarts, si no hi ha imprevistos, els indults als presos polítics. Abans, però, Pedro Sánchez fa al Liceu la conferència titulada "Retrobament, un projecte de futur per a tot Espanya", en què defensarà els indults com a eina "d'utilitat pública" per refer les relacions amb Catalunya.

La Moncloa ha convidat aquest dilluns representants institucionals, del món empresarial, sindical i cultural, però es trobarà sense cap membre del govern al Liceu. Tot el govern ha plantat Pedro Sánchez, com també ho ha fet la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca. Des de l'independentisme es recorda que les propostes des de Catalunya són amnistia i autodeterminació.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, defensa que el lloc per fer propostes és la reunió de presidents que van acordar amb Pedro Sánchez fer aquest mes i que encara no està agendada. Aragonès manté la seva agenda prevista per a avui i anirà de visita a les Terres de l'Ebre.

També des de Waterloo, ahir el vicepresident Jordi Puigneró afirmava: "Creiem que Pedro Sánchez en lloc d'anar al Liceu a fer màrqueting dels indults hauria d'anar a donar explicacions al Parlament de Catalunya, on ha de dir per què ha pres la decisió, i mirar als ulls dels diputats i diputades; el Liceu no és el lloc per fer-ho."


Protestes al carrer

El president del govern espanyol també es trobarà amb protestes al carrer. Convocatòries com la de l'ANC, que ha anunciat un acte polític paral·lel per denunciar que no es pot indultar un delicte inexistent i molt menys esperar que aquest sigui la solució del conflicte català. La CUP, per la seva banda, reclamarà l'amnistia i l'autodeterminació recordant els més de 3.000 represaliats.

Firmes al Congrés per l'amnistia

A la mateixa hora que parlarà Sánchez al Liceu, Òmnium i Amnistia i Llibertat portaran al registre del Congrés les firmes recollides a favor de la llei d'amnistia. Volen exercir el dret de petició després que la mesa de la cambra baixa, al març, rebutgés admetre a tràmit aquesta llei.


Informe del Consell d'Europa

I encara més coses, aquest mateix dilluns, sobre els presos polítics. A la tarda, l'assemblea del Consell d'Europa debatrà i votarà l'informe que recomana l'indult o alliberament dels presos independentistes i que s'abandoni idea de detenir els que són a l'exili.

El Consell d'Europa respecta, diu, la independència judicial dels tribunals espanyols, però recomana la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.

Aquest organisme agrupa 47 països i promou la democràcia i la defensa dels drets fonamentals.


Els indults

Serà un dilluns intens, preludi del dia D, el dia que el Consell de Ministres aprovarà els indults. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, presidirà a La Moncloa la Comissió General de Subsecretaris, l'òrgan que prepara els temes que van al Consell de Ministres de l'endemà. Allí faran l'últim repàs a l'informe individual que han elaborat per concedir l'indult als nou presos polítics catalans.

Un document extens, d'uns 30 folis, que ha avançat el diari El País, i que serà eminentment polític, al contrari del que passa habitualment amb els informes que es fan per a la concessió d'aquesta mesura de gràcia. L'objectiu, diu el govern espanyol, és el foment de la convivència a Catalunya, per trobar una sortida a la crisi i que suposi un gest cap a la societat catalana.

L'argumentació que ha utilitzat La Moncloa i el Ministeri de Justícia també recull l'article del president d'Esquerra, Oriol Junqueras, en què admet que la via unilateral no serveix. El Reial Decret que concedirà els indults als líders independentistes presos serà parcial i no afectarà totes les penes. El delicte d'inhabilitació en quedarà fora, i s'hi inclou la reversibilitat. És a dir, que estan sotmesos a la condició que els condemnats no tornin a cometre el delicte.

El decret s'inclourà a l'índex verd del Consell, on hi figuren les qüestions preparades perquè els ministres hi donin la seva aprovació. Si no sorgeixen entrebancs tècnics, la mesura tindrà llum verda, tot i que encara queda marge per deixar-la per a la propera reunió del gabinet, el dimarts següent, dia 29, la vigília que Pedro Sánchez vagi al Congrés a explicar la mesura.

El moment d'aprovar els indults arriba després de l'ampli suport del món empresarial a Sánchez durant les jornades del Cercle d'Economia. Pablo Casado es va quedar sol en contra dels indults, i les últimes hores ha desqualificat tots els estaments socials que els han avalats, des de l'Església catalana, als empresaris o els sindicats, a qui va acusar de ser còmplices de Pedro Sánchez. Pel líder del PP, només els diputats i senadors estan legitimats per parlar d'aquestes qüestions.

 

La Moncloa ha anat preparant el terreny anterior a l'anunci i també sembla que ha preparat i calculat l'agenda dels dies següents. Dijous hi haurà Consell extraordinari de Ministres i es donarà llum verda a treure'ns la mascareta en exteriors a partir del dissabte 26. Una bona notícia per a tothom, després de mesos de pandèmia, que pot ajudar a esmortir el possible soroll polític arran dels indults. I hi podria haver una nova visita a Catalunya de Pedro Sánchez –la tercera en menys d'un mes– i també del rei –segona en poc més d'una setmana– per la inauguració del Mobile. Unes visites que semblen emmarcades en la campanya de La Moncloa per demostrar que s'obre una nova etapa de diàleg a Catalunya.

Dimarts 29 hi haurà un altre Consell de Ministres en què, si no és dimarts que ve, es podrien aprovar els indults. Dimecres 30, Sánchez compareixerà al Congrés per informar dels indults i també dels fons europeus i la situació econòmica.


Pendent la trobada de presidents

Entremig d'aquesta intensa agenda falta encara per tancar una cita important: la trobada dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, que van acordar fer a La Moncloa abans que s'acabi el mes. No hi ha data acordada i es va acabant el mes. Aquest pot ser un dels motius pels quals el president Aragonès no hagi variat la seva agenda i sigui a les Terres de l'Ebre mentre Sánchez és al Liceu.

ARXIVAT A:
IndultsPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut