Sánchez anuncia una rebaixa de l'IVA de la llum del 10% al 5%

La mesura s'aprovarà aquest dissabte al Consell de Ministres extraordinari

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres al Congrés una rebaixa de l'IVA de la llum del 10% al 5%. La mesura s'inclourà en el decret que el Consell de Ministres aprovarà aquest dissabte per ampliar les mesures per pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna.

El president espanyol ha fet aquest anunci durant la sessió de control al govern al Congrés, en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que precisament li demanava que actués davant el creixement de la inflació que, segons ell, pot "arrasar" el govern.

El president, que ha tornat a culpar el conflicte d'Ucraïna de la pujada de preus dels últims mesos, ha recordat que l'Executiu ja ha pres mesures per ajudar famílies i empreses i ha garantit que les seguiran prenent. I ha posat com a exemple la nova baixada de l'IVA de la llum que ha anunciat per a aquest dissabte.

"Amb això protegirem les famílies del nostre país i m'agradaria que, en comptes de criticar, donin suport a aquest reial decret."

El govern espanyol ja havia retallat l'IVA de la factura de la llum del 21% al 10% ara fa un any.

Quin impacte tindrà la rebaixa?

Amb aquesta rebaixa, segons el Ministeri d'Hisenda, Espanya es converteix en el país amb l'IVA de l'electricitat més baix de la Unió Europea. També afirma que suposa un estalvi d'uns 600 milions al trimestre.

L'anunci arriba una setmana després que hagi entrat en vigor el topall del gas, una mesura que de moment no ha tingut l'efecte esperat, en part a causa de l'onada de calor.

Els preus mitjans aquest mes continuen per sobre dels 200 euros el MWh. Això, per a un consumidor mitjà, suposa un rebut mensual de 109 euros, que amb la rebaixa de l'IVA quedaria en 104, de manera que s'aconseguiria una rebaixa del voltant de 5 euros al mes.

A banda de la rebaixa de l'IVA de la llum, Sánchez, al Consell de Ministres extraordinari d'aquest dissabte, també prorrogarà algunes mesures que ja s'apliquen, com el descompte de 20 cèntims dels carburants.

Debat a La Moncloa pels impostos a les elèctriques

A més, en prepara de noves, i això, de ben segur, tornarà a obrir el debat intern dins el mateix govern espanyol, perquè la ministra de Treball i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ja ha anunciat les seves propostes, com ara apujar impostos a les elèctriques.

Justament el que no sembla que s'inclogui en aquest paquet és un impost a les elèctriques. Una proposta de la dirigent de Podem que fa dies que volta, però que no s'acaba de concretar.

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha defensat a La Sexta que s'ha de repartir el cost de la guerra. "L'esforç consisteix que en un moment com aquest no hi ha ciutadà que entengui aquests beneficis desorbitats", ha afirmat.

Calviño, durant una intervenció al Congrés, aquest dimecres
Calviño diu que busquen la fórmula per repartir l'impacte de la guerra a Ucraïna (Europa Press/Eduardo Parra)

Tot i això, la ministra d'Economia i vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha afirmat que treballen per trobar la millor fórmula. "El que hem de veure, i en això treballem, és quin és l'instrument legal més adequat per poder assolir l'objectiu", ha argumentat.

Segons fonts del sector, ahir hi va haver una reunió amb el govern espanyol, però no es va concretar cap mecanisme.

Díaz va plantejar un recàrrec de 10 punts en l'impost de societats de les grans companyies elèctriques, però, quan els periodistes han preguntat a Calviño per aquesta proposta en un acte a Santander, ha respost que la ignorava. I ha afegit que hi ha unitat al govern espanyol per "gravar o evitar els beneficis extraordinaris de les elèctriques".

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut