Madrid

Sánchez aprova d'urgència un decret de seguretat digital per frenar l'independentisme

"No hi haurà independència ni offline ni online", assegura el president espanyol en funcions

Redacció / ACNActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat per la via d'urgència un decret per lluitar contra la "república digital" catalana que impulsa el conseller Puigneró, perquè "no hi ha independència offline ni online". L'anunci l'ha fet poca estona abans el  president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una entrevista rediofònica.

"Ha sortit als mitjans de comunicació... les dades per a aquesta república digital, per a la identitat digital, i en definitiva per violentar l'Estat en el món online, però ja li dic a l'independentisme que ni hi ha independència offline ni online, i que l'Estat de dret serà igual que contundent al món digital que ho és al món real".

Segons ha explicat a Onda Cero, el decret obliga totes les administracions de l'Estat a utilitzar servidors ubicats a Europa, i no en "paradisos digitals".

Es tracta, segons Sánchez, d'evitar un "ús espuri" de les dades "com tenim una intuïció que està fent la Generalitat".

"L'independentisme ha patit les conseqüències de la fortalesa de l'Estat democràtic i ha intentat buscar els reductes alegals on hi ha llacunes legals, com el món digital, i és evident que ha avançat en el projecte de república digital."

Sánchez també ha apuntat que si arriba un moment en què a la societat catalana hi ha més independentistes que no independentistes per a ell "no canvia res".


Calvo: "Ho hem de fer per tranquil·litat i en relació amb algunes situacions a Catalunya"

La vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que es tracta d'una reial decret "complex" i n'ha donat detalls:

"Ens dirigim a àmbits molt importants, àmbits on considerem la preservació del nostre document nacional d'identitat com a únic document de tots els espanyols, la dels servidors amb què operem en el nostre país, que han d'estar dins de la UE i no en cap paradís digital, l'ús de dades dels ciutadans i amb quin objectiu les administracions públiques les volen obtenir."

Calvo ha assegurat que cal millorar "la possibilitat de reaccionar davant les ciberamenaces i l'ús de les dades en processos electorals". "Hem vist exemples en el nostre país que ens preocupen", ha afegit, i ha justificat que s'hagi aprovat per la via d'urgència:

És urgent perquè hi ha situacions en relació amb les administracions públiques que ens obliguen a reaccionar ràpidament. Tenim informació que ens diu que hem de reaccionar. Ho fem quan ho hem de fer per tranquil·litat i en relació amb algunes situacions a Catalunya. Creiem que l'oposició ens acompanyarà en aquest tema."

 

El decret llei, que entrarà en vigor quan es publiqui en el BOE aquest dimarts, arriba a poques hores de l'inici de la campanya electoral i l'endemà que es fes pública l'ordre de bloqueig que va rebre la plataforma informàtica Github per al codi de les webs i l'app de Tsunami Democràtic.

Puigneró denuncia "repressió digital"

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha reaccionat a l'anunci assegurant que es tracta d'"un cop d'estat digital a Catalunya".  

"Pedro Sánchez ha desconnectat, no només de Catalunya, sinó també del progrés social i digital del segle XXI", assegura el conseller.

Justament aquest dimecres, Puigneró va denunciar que Espanya està fent una "cursa" amb la Xina per ser el "campió de la repressió digital". 

Puigneró ha explicat que va enviar una carta a les autoritats europees "alertant de què el govern de Pedro Sánchez estava reprimint digitalment en els ciutadans de Catalunya":

ARXIVAT A:
Digital Pedro SánchezTsunami DemocràticProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut