Sánchez passejant aquest dijous per Borodianka (EFE)
Sánchez passejant aquest dijous per Borodianka (EFE)

Sánchez anuncia des de Kíiv l'enviament més gran d'armament espanyol cap a Ucraïna

El vaixell de l'armada espanyola Ysabel ja viatja cap a Polònia amb 200 tones de munició i una quarantena de vehicles

Actualitzat

Des de Kíiv, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l'enviament de més armament cap a Ucraïna.

El vaixell de l'armada espanyola Ysabel ja viatja en direcció a Polònia amb 200 tones de munició, 30 camions i una desena de vehicles lleugers. Es tracta de l'enviament d'armes i equipament militar més gran que fa Espanya des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna i duplica l'ajuda que s'havia enviat fins ara.

A més a més, diversos militars es traslladaran a Ucraïna per investigar els crims de guerra. L'anunci de Sánchez es contradiu amb la posició del soci de govern del PSOE, Unides Podem, que és contrari a enviar material militar.

Sánchez també s'ha compromès a augmentar l'ajuda humanitària espanyola, "especialment per als menors d'edat", una part de la qual gestionarà Unicef.

El president del govern espanyol ha viatjat aquest dijous a Kíiv i, juntament la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, s'ha reunit amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En la reunió s'ha abordat l'entrega d'armament i l'ajuda humanitària i per a la reconstrucció.

Sánchez, amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, durant la visita a Borodianka
Sánchez amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, durant la visita a Borodianka (EFE/Miguel Gutiérrez)

Missatge a Zelenski: "És important la unitat"

Sánchez ha defensat que "és important la unitat" pel que fa a les sancions econòmiques de la Unió Europea a Rússia.

En una roda de premsa conjunta, Zelenski ha insistit a reclamar "un embargament de petroli i gas" de la UE a Rússia. El president del govern espanyol, però, li ha respost que la unitat és "el principal actiu que té la Unió", i des d'aquesta unitat s'han aprovat cinc paquets de sancions al règim de Vladímir Putin.

Sánchez ha dit que l'embargament del petroli i el gas rus "són propostes d'alguns membres", però és important que la Unió conservi la unitat en la posició sobre Rússia:

"Les sancions i la fortalesa de la unitat són un missatge important contra Putin."

El cap de l'executiu espanyol ha traslladat a Zelenski "el suport incondicional" a Ucraïna, també perquè s'incorpori a la Unió Europea. "Pertanyeu a la família de la UE", li ha dit.

Sánchez també ha anunciat la reobertura de l'ambaixada espanyola a Kíiv, que va tancar poc després que Rússia iniciés la invasió d'Ucraïna, el 24 de febrer.

Zelenski ha agraït a Sánchez el subministrament d'armes i ha advertit que necessiten que "arribin com més aviat millor" perquè "sense armes" no tindran "ningú a qui defensar".

Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski, en roda de premsa
Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski, en roda de premsa (EFE/Miguel Gutiérrez)

Visita a Borodianka

Sánchez ha visitat Borodianka, a 40 quilòmetres de Kíiv, una ciutat colpejada pels bombardejos russos. Allà, ha escoltat testimonis sobre els abusos de l'exèrcit rus a la localitat i ha assegurat que el Tribunal Penal Internacional (TPI) haurà de certificar si hi ha hagut un genocidi.

El president del govern espanyol ha dit que se sent "commogut" i s'ha compromès a no deixar sol el poble ucraïnès.

Sánchez ha dit que Espanya contribuirà amb el TPI (TPI) per "investigar i jutjar els responsables d'haver comès crims de guerra". És per això que enviarà 30 forenses a la ciutat i un equip d'experts en delinqüència de vuit organismes diferents del Ministeri de l'Interior.

Sánchez s'ha mostrat partidari que el president rus, Vladímir Putin, reti comptes pels crims comesos a Ucraïna.

 

 

ARXIVAT A:
Volodímir ZelenskiRússiaPedro SánchezUcraïna
Anar al contingut