Sánchez amenaça amb noves eleccions, però el PP i Cs es neguen a facilitar la investidura
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, recorda que si no hi ha investidura toca repetir eleccions (Efe)

Sánchez amenaça amb noves eleccions, però el PP i Cs es neguen a facilitar la investidura

El socialista Ábalos alerta que "l'alternativa a una investidura viable és la repetició d'eleccions" i Iglesias diu que els seus diputats "no es regalen"

RedaccióActualitzat

Comença la setmana definitiva per tancar acords de govern a nombrosos ajuntaments i a les comunitats autònomes que van celebrar eleccions coincidint amb les municipals del 26M.

Aquest dimarts, d'altra banda, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha de reunir-se amb els dirigents d'Unides Podem, Ciutadans i el Partit Popular de cara a la investidura, que no serà, previsiblement, fins a principis de juliol.

Una investidura per a la qual sembla que, ara per ara, Sánchez no té pressa, i per a la qual, d'altra banda, el PSOE ja ha demanat "responsabilitat" als dos principals partits de l'oposició, el Partit Popular i Ciutadans.

Una crida a la responsabilitat combinada amb l'amenaça de la repetició electoral, explicitada pel secretari d'Organització socialista, José Luis Ábalos, aquest dilluns al matí després de la reunió de l'executiva del partit.

"Quins partits estan disposats a caure en la temptació de seure, de donar una puntada de peu al taulell de la governabilitat i l'estabilitat d'Espanya. I és important, perquè l'alternativa a una investidura viable és la repetició d'eleccions. I no tinguin cap dubte que les urnes també tenen memòria."

 

Isabel Díaz Ayuso, candidata del PP a la Comunitat de Madrid (Efe)

 

Dins del PP algunes veus no veuen malament l'abstenció. En aquest sentit s'han expressat l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre i l'actual candidata aquest càrrec, Isabel Díaz Ayuso, entrevistada a Onda Cero.

"Si es pot evitar, evidentment, que el president del govern ho torni a ser amb el suport d'independentistes, de l'entorn polític d'ETA, etc., ho preferiria."


Díaz Ayuso, de tota manera, ha afegit que la decisió que acabi adoptant el partit li semblarà bé.

 

Teodoro García Egea, número 2 del PP (Efe)

 

Una decisió que els dirigents populars encaren de manera diametralment oposada, com ha expressat el número 2 de Casado, Teodoro García Egea, després de la reunió del comitè de direcció.

"El PP no només no facilitarà la investidura de Pedro Sánchez, sinó que dificultarem la investidura de Pedro Sánchez."


Des de Cs, la resposta a Sánchez és la mateixa: res de facilitar-li la investidura. Així ho ha volgut deixar clar el secretari d'Organització, José Manuel Villegas, després de la reunió de l'executiva permanent del partit taronja.

"Demà traslladarem al PSOE que en cap cas tindrà el nostre vot ni la nostra abstenció per facilitar-li el govern."

 

El secretari d'Organització de Cs, José Manuel Villegas (Efe)

 

Una abstenció, la de Cs, que, en canvi, des de Vox no veurien malament com a estratègia per evitar mals majors. Ho ha argumentat Iván Espinosa de los Monteros, portaveu de la formació d'ultradreta al Congrés dels Diputats.

"Abans que el PSOE es posi d'acord amb separatistes i amb comunistes, preferiria que ho fes amb un partit com Cs, que no qualificaré però que està menys allunyat de les nostres posicions."

 

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias (Efe)

 

Iglesias: "Els nostres diputats no es regalen"

Qui sí que està disposat a facilitar la investidura de Sánchez és el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, però ja ha alertat que el seu suport té un preu: entrar al govern.

"Si aconsegueix l'acord amb la dreta, no tenim res a dir. Però si la dreta li diu que no, els nostres 42 diputats no es regalen. I el que entenc que ens correspon, amb el pes que tenim, són carteres que tinguin a veure amb l'aplicació de drets socials."


El debat sobre la investidura de Sánchez, de tota manera, no arribarà fins que els governs dels ajuntaments i les dotze comunitats autònomes ara en joc s'hagin tancat mitjançant, en alguns casos, pactes que poden influir en el joc de suports finals al Congrés dels Diputats.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut