San Francisco prohibeix l'ús de la tecnologia de reconeixement facial a la policia

Aeroports i grans estadis ho podran continuar fent servir perquè depenen de la policia federal

Xevi MiróActualitzat

L'Ajuntament de San Francisco ha prohibit l'ús de la tecnologia de reconeixement facial als policies locals i a les autoritats del transport. Consideren que aquesta tecnologia no és fiable, especialment amb la gent amb pell fosca i les dones, ja que és en aquests col·lectius on aquesta tecnologia té més errors.

La llei cal que s'aprovi la setmana que ve en una segona votació que es contempla com un tràmit. Un cop s'hagi aprovat, a més de no poder utilitzar el software de reconeixement facial, l'Ajuntament haurà de donar el vistiplau a tothom que vulgui comprar un kit de vigilància.

San Francisco, pionera

San Francisco és la primera gran ciutat dels Estats Units a promoure una llei contra el reconeixement facial i la mesura té especial rellevància, ja que s'ha pres molt a prop de Silicon Valley, on ha sorgit aquesta tecnologia. Amb tot, el port i l'aeroport de la ciutat no deixaran d'utilitzar-la perquè la seguretat d'aquestes instal·lacions és responsabilitat del govern federal.

"Tenim la responsabilitat de protegir la gent dels abusos potencials" ha dit Aaron Peskin, membre del govern de la ciutat i un dels impulsors de la prohibició. Peskin diu que la llei no és "antitecnologia" i que permet l'ús de càmeres de vigilància. També ha reconegut que la policia podrà demanar l'ús de la tecnologia de reconeixement facial en "circumstàncies excepcionals". Peskin ha dit que "es pot tenir seguretat sense convertir-se en un estat policial".

 

La Unió Americana per les Llibertats Civils, una organització fundada el 1920 i defensora de la igualtat i els drets individuals de totes les persones davant la llei, aplaudeix aquesta mesura.

 

Segons un estudi publicat per l'ACLU fa poc més d'un any, l'eina de reconeixement facial desenvolupada per Amazon -Rekognition-, va donar 28 errors quan es va demanar que creués les fotografies de membres del Congrés dels Estats Units amb la base de dades fotogràfica de gent arrestada per la policia. Rekognition és un dels softwares que la policia dels Estats Units està utilitzant.

"Els emparellaments falsos van ser més nombrosos entre la gent de color... Aquests resultats haurien de fer que el Congrés unís les seves forces amb la Unió Americana pels Drets Civils i demanés una moratòria perquè les forces de l'ordre no facin servir la tecnologia de reconeixement facial."

L'estudi de l'ACLU continua: "La gent de color ja pateixen de manera desproporcionada la violència policial", i és fàcil adonar-se que la tecnologia com Rekognition encara faria augmentar més aquesta desproporció.

(ElasticComputeFarm / Pixabay)

 

Els grups contraris a la prohibició haurien preferit una moratòria en comptes de la prohibició indefinida, ja que creuen que els defectes es podran arreglar aviat.

Oakland, la ciutat que hi ha a l'altre costat de la badia de San Francisco, podria ser la segona ciutat dels Estats Units a prohibir el reconeixement facial automàtic. A la costa est, a Massachusetts, també estan debatent la possible prohibició d'aquest software.

La tecnologia de reconeixement facial és la mateixa que fan servir alguns telèfons mòbils per ser desbloquejats i la que fa servir Facebook i Google per proposar l'etiquetatge de la gent a les fotos que s'hi pugen.

 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaXarxes socials RacismeInternet
Anar al contingut