S'amplien tres mesos la moratòria de lloguer i la suspensió de desnonaments a vulnerables

S'amplien tres mesos la moratòria de lloguer i la suspensió de desnonaments a vulnerables

Ho ha anunciat Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats durant la seva intervenció per informar del repartiment dels fons europeus

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres al Congrés una pròrroga de tres mesos de la suspensió dels desnonaments de les persones més vulnerables, així com la moratòria per pagar els lloguers.

Sánchez ha explicat que s'ampliaran les mesures dels reials decrets en matèria de desnonaments i lloguer quan s'acabi l'estat d'alarma, el 9 de maig. Ho ha defensat per "no deixar ningú enrere" i en defensa "d'una vida digna".

La possibilitat de demanar una moratòria o condonació parcial del lloguer es dona quan el propietari de l'habitatge és un gran tenidor o una entitat pública.

"Ampliem la possibilitat de sol·licitar la moratòria o condonació parcial de la renda del lloguer de l'habitatge quan el propietari sigui un gran tenidor o una entitat pública."

"També prorrogarem durant tres mesos més els contractes que puguin acollir-se a la pròrroga extraordinària de 6 mesos dels lloguers d'habitatge en els mateixos termes i condicions del contracte en vigor."

"I també prorroguem durant 3 mesos més la suspensió dels desnonaments d'arrendataris vulnerables sense alternativa habitacional."

Sánchez ho ha anunciat al Congrés en l'inici de la seva intervenció a la cambra per informar del repartiment dels fons europeus.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (EFE)


Mesura aprovada al desembre

La mesura la va aprovar el govern espanyol a principis de desembre, i llavors ja en prorrogava una de prèvia que va estar vigent fins al gener.

Fins a la pròrroga del desembre, de la mesura només se'n podien beneficiar les famílies que no havien pogut pagar el lloguer per situacions derivades de la pandèmia.

Vulnerabilitat prèvia a la pandèmia

Llavors s'hi van incloure totes les situacions de vulnerabilitat, fossin provocades per la crisi del coronavirus o no, i també el pagament d'hipoteques, no només de lloguers.

La mesura actual tenia vigència fins al 9 de maig, i amb la pròrroga estarà vigent fins a principis d'agost.

Els afectats ho han de demanar al jutge, que encarrega als serveis socials que avaluïn si es pot o no acreditar la situació de vulnerabilitat al·legada.

15 desnonaments cada dia el 2020

A Catalunya hi va haver 5.737 desnonaments durant el 2020, 15 de mitjana cada dia, la meitat dels que hi va haver el 2019, i en el conjunt d'Espanya van ser 29.406.

Quatre de cada cinc desnonaments van ser per impagament del lloguer, i els motivats per no pagar la hipoteca van ser la resta, un de cada cinc.

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut