Salven l'Aisha gràcies al nou protocol per a infants crítics que necessiten suport vital

La Generalitat crea un programa específic de trasllat amb ECMO Pediàtric, que garanteix que des de qualsevol punt del país es pugui atendre i traslladar infants les 24 hores del dia

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'Aisha va néixer el 4 de març amb problemes pulmonars que van arribar a fer témer per la seva vida. Durant el part va aspirar meconi, la primera femta de l'infant, i va quedar ingressada a l'Hospital Joan XXIII, de Tarragona. Per poder-la salvar, els metges l'havien de traslladar a l'Hospital Vall d'Hebron, però calia fer-ho amb unes condicions especials. Necessitava el suport de l'ECMO, la màquina que fa les funcions del cor i els pulmons fora del cos.

El trasllat es va fer amb èxit i s'ha pogut recuperar. Ara, un protocol garanteix el trasllat de tots els casos com el seu les 24 hores del dia des de qualsevol punt de Catalunya, i alhora es fa extensiu més enllà. 

És un programa pioner, únic a tot l'Estat, en el qual participen Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu i el SEM. I estableix un protocol per a una pràctica que s'ha fet altres vegades amb pacients pediàtrics de procedència diversa, entre els quals infants de les Balears, com va passar amb la Lara, Tudela o Albacete.

El model d'assistència a pacients crítics pediàtrics desenvolupat a partir de 1996 ha permès que aquests menors rebessin assistència a Catalunya després de ser traslladats amb l'ajuda de l'ECMO. 
 

Una nena salvada després de 10 dies amb ECMO 

La mare de l'Aisha, Radya Bakkari, ha expressat al "Tot es mou" de TV3 l'alegria per la recuperació de la nena. "Gràcies a déu i a tot l'equip de metges i infermeria tenim la meva nena aquí amb nosaltres. Estic molt contenta i feliç, el pare, la germaneta i tota la família", ha explicat. 

L'Aisha té una germana gran
L'Aisha té una germana gran (CCMA)

L'Aisha va començar a tenir problemes respiratoris poc després del part i la van derivar al Joan XXIII.

Amb el tractament precoç que va rebre no n'hi va haver prou i, el dia 4 de març a la tarda, el centre va alertar del cas. El Joan XXIII i el Vall d'Hebron van avaluar la situació i a les 9 del vespre es va activar el dispositiu perquè la nena pogués rebre l'assistència de l'anomenat ECMO Team (Equip ECMO). 

La teràpia, que respon a les sigles d'Oxigenació per Membrana Extracorpòria, comporta que s'extreu la sang del cos per oxigenar-la i es retorna després. Es fa servir en persones en les quals el cor i els pulmons no poden desenvolupar les funcions vitals amb normalitat.

Un equip format per 12 professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), de Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu van desplaçar-se fins a l'hospital tarragoní, on estava ingressada la nena, per començar la teràpia amb ECMO i traslladar-la en ambulància medicalitzada pediàtrica fins a Barcelona. Vuit hores després d'haver-se activat el dispositiu, la pacient va arribar a Vall d'Hebron.

Després de gairebé 10 dies amb ECMO, i prop de dos mesos ingressada, l'Aisha s'ha pogut recuperar gràcies a la ràpida actuació i coordinació dels equips professionals intervinents, destaca Salut. 

10 trasllats amb ECMO en 3 anys 

El de l'Aisha ha estat el primer trasllat d'aquesta mena que hi ha hagut a Catalunya aquest 2023. Són casos poc freqüents, perquè sempre que és possible aquests pacients es traslladen de manera precoç als centres d'alta especialització on els poden aplicar la tècnica. 

En els últims 3 anys, han estat 10 els pacients pediàtrics traslladats amb aquest suport vital. 


Un model únic i que garanteix igualtat al territori 

Tenir un protocol ajuda a no deixar ningú enrere en aquestes circumstàncies, perquè, tot i que és una situació poc freqüent, la decisió s'ha de prendre de forma sobtada i requereix una actuació urgent, amb professionals molt especialitzats.

Ho destaca Joan Balcells, cap de Secció de Cures Intensives Pediàtriques i director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal de Vall d'Hebron:

"És un trasllat delicat. El nadó, quan rep l'ajuda de la màquina ja està més estable, però tant pel volum dels aparells com per la delicadesa amb què s'ha de tractat el nen, implica que hi participa personal molt especialitzat." 

El doctor Joan Balsells, director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal de Vall d'Hebron
El doctor Joan Balsells, director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal de Vall d'Hebron (CCMA)

Jorge Morales, director mèdic del SEM, ha remarcat que el sistema garanteix l'equitat territorial, comporta la coordinació dels diferents centres i és un model pioner a gran escala

"És excepcional perquè tenim la capacitat de valoració 'in situ' dels pediatres d'hospitals de molt alta complexitat tecnològica i assistencial, a qualsevol punt. Això no ho té cap sistema del nostre entorn i, fins i tot, m'atreviria a dir que cap sistema al món és assimilable al que tenim nosaltres."

La família i els metges han parlat del cas per al "Tot es mou": 

Catalunya compta, des de fa 27 anys, amb un model d'assistència i trasllat de pacients neonatals i pediàtrics únic a l'Estat espanyol: el SEM Pediàtric. És referent en la creació d'un programa similar per a malalts crítics amb ECMO a nivell estatal, tant adults com pediàtrics. 

El SEM pediàtric està format per més de 60 professionals especialitzats dels hospitals Sant Joan de Déu, Vall d'Hebron, Sant Pau, Parc Taulí, i el SEM. Cada any fa al voltant de 1.200 assistències i trasllats anuals a qualsevol punt del territori català i andorrà, de les quals un 45% són a pacients nounats.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut