Interior de l'interior de la Biblioteca Catalana de l'Alguer
Interior de l'interior de la Biblioteca Catalana de l'Alguer en el seu estat actual

Salven la biblioteca catalana a l'Alguer gràcies a una campanya de donacions

Una exitosa campanya de micromecenatge aconsegueix 37.000 euros per remodelar, mantenir viva i impulsar la Biblioteca Catalana de l'Alguer, a Sardenya

RedaccióActualitzat

Una biblioteca al cor de l'Alguer, l'única biblioteca d'Itàlia dedicada a obres en català, s'ha salvat de tancar després d'anys de problemes econòmics. Ho ha aconseguit gràcies a una campanya de micromecenatge de l'entitat Plataforma per la Llengua que ha recaptat més de 37.000 euros, 2,5 vegades l'objectiu inicial.

Des del 2014, el centre, que té unes 10.000 obres en català, es va veure obligat a anar reduint l'activitat en deixar de rebre subvencions de la Regió Autònoma de Sardenya.

Sense disposar de recursos suficients, la Biblioteca Catalana de l'Alguer es va haver de tancar al públic i acumulava importants mancances que feien perillar el seu futur. Tot i així, gràcies a la feina de voluntaris de l'Obra Cultural de l'Alguer i de Plataforma per la Llengua, encara oferia servei de préstec, sobretot a estudiants i investigadors, permetia les visites puntuals i celebrava algunes de les dates més assenyalades amb l'organització d'activitats.  


El renaixement de la Biblioteca Catalana de l'Alguer

Gràcies a les donacions de 920 persones d'arreu del món, no només queda garantit el funcionament de la biblioteca, sinó que aquesta podrà modernitzar les instal·lacions i millorar el seu servei. La recaptació també permetrà editar un parell de publicacions en alguerès, promoure activitats escolars a la biblioteca i dinamitzar activitats de cultura popular en català.

La gestió de la biblioteca també preveu millorar gràcies a la contractació d'un bibliotecari que, entre d'altres, permetrà ampliar el servei de préstec. També incorporarà xarxes socials pròpies per fer créixer la vinculació amb la ciutadania i els centres educatius.

Porta d'accés a la Biblioteca Catalana de l'Alguer, a l'illa de Sardenya
Porta d'accés a la Biblioteca Catalana de l'Alguer, a l'illa de Sardenya (Plataforma per la Llengua)

Es preveu començar les obres de rehabilitació de l'edifici al novembre. La reforma eliminarà les barreres arquitectòniques del local, en millorarà la il·luminació i la climatització, i redistribuirà l'espai per incorporar-hi nous ordinadors.

Entre les activitats planejades, Plataforma per la Llengua té previst organitzar trobades a la biblioteca amb autors algueresos i amb experts en llengua i cultura catalanes.


Una campanya de rècord

La campanya de Plataforma per la Llengua va ser el crit d'auxili definitiu per aconseguir salvar la biblioteca i garantir-ne el funcionament. De fet, la meta inicial, de 15.000 euros, es va superar en menys de dos dies.

L'objectiu es va ampliar aleshores a 30.000 euros, una fita que també s'ha assolit de llarg, tancant aquest diumenge una recaptació de 37.258 euros. "Salvem la Biblioteca Catalana de l'Alguer!" s'ha convertit en una de les campanyes més exitoses de l'entitat.

 

 

 

ARXIVAT A:
CulturaCatalà Itàlia
Anar al contingut