Un nen en una consulta amb la pediatra
Al Regne Unit s'han detectat uns 300 casos d'hepatitis aguda en infants (Europa Press / Ronstik Istok)

Salut vigila una hepatitis infantil desconeguda, sense casos confirmats a Catalunya

Hi ha tres infants hospitalitzats a Madrid per aquesta hepatitis aguda, que evolucionen bé, tot i que un ha necessitat un trasplantament

Irene Vaqué ReigActualitzat

Investiguen a Madrid tres casos d'hepatitis aguda d'origen desconegut en nens. Són tres menors d'entre dos i set anys, de Madrid, Aragó i Castella-la Manxa, que han requerit ingrés a l'hospital, i un dels quals fins i tot ha necessitat un trasplantament de fetge.

Tot i la gravetat, tots tres han evolucionat favorablement.

Dilluns va arribar una alerta internacional de l'OMS per la detecció d'una setantena de casos en infants britànics les darreres setmanes, principalment en menors d'entre 2 i 5 anys. També se n'han detectat tres casos a Irlanda.

Es desconeix la causa d'aquesta hepatitis, ja que no s'ha detectat cap dels virus que, habitualment, la causen.

Les proves de laboratori exclouen, en tots els casos, els virus de l'hepatitis A, B, C, D i E, i s'han descartat també les causes habituals d'hepatitis o antecedents de viatges, però se segueix investigant altres tipus de causes infeccioses, tòxiques o químiques.

Les hepatitis en infants acostumen a passar sense símptomes
Les hepatitis en infants acostumen a passar sense símptomes (Pexels)


Sense relació amb la covid-19 o les vacunes

Les primeres investigacions internacionals han descartat cap relació amb casos d'infecció de la covid-19 o amb la vacuna.

Ho ha explicat a "La tarda de Catalunya Ràdio" la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell:

"El que sabem fins ara és que no hi ha relació ni amb la vacuna ni amb el virus. Pel que fa als nens que estan ingressats a Espanya, també s'ha vist que no hi ha relació entre ells. En principi, són casos aïllats i tampoc tenen relació amb el SARS-CoV-2."

El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, en anglès) ha explicat que els afectats tenen una hepatitis aguda greu amb transaminases molt elevades, sovint amb icterícia (pell groga) i de vegades precedida per problemes gastrointestinals, com vòmits, en menors de fins a 16 anys.


Cap cas a Catalunya

A Catalunya, el Departament de Salut no té constància de cap cas confirmat d'aquesta mena d'inflamació del fetge.

Salut ha demanat als hospitals que estiguin atents a possibles casos d'hepatitis en menors de 10 anys.

El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències sanitàries del Ministeri de Sanitat ha avisat les comunitats autònomes d'aquesta alerta sanitària i s'està atent per si aparegués algun cas de les característiques dels del Regne Unit.

La informació arriba als pediatres amb molta immediatesa, gràcies en part a les xarxes de vigilància que ha potenciat la pandèmia, com ha explicat a Catalunya Ràdio Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron:

"Els pediatres estem en alerta per intentar diagnosticar al més ràpid possible aquests casos. Tenim l'avantatge que ens ha donat la covid, d'alguna manera, de creació de xarxes de recerca. Compartim informació gairebé en temps real i, de moment, la informació que tenim de pediatres d'arreu de Catalunya és que no tenim casos, de moment."


Símptomes d'alerta de l'hepatitis infantil inhabitual

Els símptomes són dolor abdominal, vòmits, nàusees, malestar general o tenir la pell groga. Altres senyals d'alarma són orina fosca o caques clares i, en general, que els símptomes s'allarguin en el temps o i que l'evolució de l'infant sigui diferent del que ha previst el metge. En aquests casos, cal consultar amb el pediatre.  

Escolta l'entrevista íntegra de "La tarda de Catalunya Ràdio" a la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell:

Com a mesura preventiva, el Ministeri de Sanitat aconsella rentar-se freqüentment les mans, tapar-se amb la part interior del colze quan es té tos i fer servir mocadors d'un sol ús. També recomana consultar amb pediatria si el menor té símptomes que s'agreugen en pocs dies.

La majoria de les hepatitis les causen virus, i els nens les solen cursar de forma asimptomàtica o, com a molt, amb símptomes lleus.

ARXIVAT A:
Infància Salut
Anar al contingut