La vacuna s'incorporarà al calendari vacunal en els pròxims mesos (ACN/Blanca Blay)

Catalunya vacunarà els nadons contra la bronquiolitis

La vacuna contra el virus respiratori sincicial, que provoca bronquiolitis i pneumònies, s'afegirà al calendari vacunal. El curs vinent també s'immunitzarà de la grip els infants d'entre sis mesos i cinc anys

RedaccióActualitzat

Salut vacunarà els més petits contra el virus respiratori sincicial (VRS), causant de la bronquiolitis, una malaltia que té una especial incidència en els menors de dos anys.

La vacuna s'incorporarà en els pròxims mesos al calendari vacunal, segons ha confirmat aquest divendres el conseller de Salut, Manel Balcells, durant una visita a Vielha.

Balcells no n'ha volgut donar més detalls fins que la mesura s'anunciï de forma oficial i no ha dit, per tant, a partir de quan s'administrarà ni a quina franja d'edat. La vacuna s'acostuma a posar els primers mesos de vida i protegeix l'infant durant 4 o 5 mesos.

Els casos de bronquiolitis s'han disparat en nadons a Catalunya aquest hivern, sobretot entre els menors d'un any. Al novembre, van arribar a nivells d'epidèmia moderada i van tensionar els serveis d'urgències hospitalàries. El pic va arribar al desembre, i per Nadal va coincidir amb el punt àlgid de la grip.

De fet, el curs vinent també s'afegirà la vacuna de la grip al calendari vacunal dels infants d'entre sis mesos i 5 anys, una mesura que ja es va anunciar a l'octubre.

Galícia, els primers a incorporar-la

La Xunta de Galícia han estat els primers a anunciar que, a partir de la tardor, afegirà la vacuna contra el VRS (el virus respiratori sincicial) al calendari vacunal del sistema de salut públic. La possibilitat d'incorporar aquesta vacuna es va aprovar en un Consell Interterritorial de Salut i cada comunitat ha decidit si ho feia i quan.

La mesura vol reduir en un 80% les assistències mèdiques relacionades amb aquest virus, que provoca bronquiolitis i pneumònies en els més petits, que sovint requereixen hospitalització, segons ha explicat aquest divendres el president de la Xunta, Alfonso Rueda.

La mesura tindrà un cost de 5,1 milions d'euros, que assumirà la Xunta de Galícia.

L'anticòs nirsevimab d'aquesta vacuna va rebre fa uns mesos el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament, per a la prevenció de les infeccions respiratòries causades pel VRS en nadons i lactants. La vacuna conté les defenses "preformades" que el nadó necessita i que bloquegen el virus, segons ha explicat el cap de Pediatria de l'Hospital Clínic Universitari de Santiago, Federico Martinón.

Galícia també immunitzarà els menors de 2 anys contra el rotavirus i no només els nadons prematurs, com fins ara.

 

 

ARXIVAT A:
SalutMenorsVacunes
Anar al contingut