Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus
Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus

Salut torna a integrar els hospitals privats en el sistema públic per tenir més UCI

Els pacients de Covid ja representen el 57% de tots els ingressats en llits de crítics, i la previsió és que encara augmentaran molt més els pròxims dies

Redacció / ACNActualitzat

La necessitat de llits d'UCI ja és tan gran que els hospitals privats passen a integrar-se a la xarxa de sanitat pública, igual que va passar en la primera onada. D'aquesta manera, s'incorporen uns 200 llits per a malalts greus dels hospitals privats als 900 de públics. Ara mateix, a Catalunya, els pacients de Covid ja representen el 57% de tots els ingressats en llits de crítics, i la previsió és que encara augmentaran molt més els pròxims dies.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va signar dijous una instrucció per tornar a integrar funcionalment la xarxa d'hospitals privats en el sistema públic de manera temporal. També afecta les mútues d'accidents de treball.

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha explicat en roda de premsa que l'objectiu és anticipar-se a l'increment de pressió assistencial que es preveu en els propers dies, tot i la millora d'alguns indicadors. Ramentol ha assenyalat que la instrucció és molt semblant a la de la primera onada.
 

Actualment hi ha 541 pacients ingressats a causa de la Covid-19 en llits de crítics a Catalunya. D'aquests, 471 estan ingressats en els centres públics o d'utilització pública (SISCAT). La xifra de 471 era la que es donava en les actualitzations de dades abans que el CatSalut signés aquesta instrucció. Aquest divendres hi havia 14 pacients ingressats menys que ahir, però amb la incorporació dels centres privats, la xifra que ara es pot tenir de referència és 541.

A partir d'aquest dissabte, la integració de la xarxa privada es veurà reflectida en la web dadescovid.cat, ja que també es notificarà el nombre de pacients ingressats en els hospitals privats.
 

1.100 llits d'UCI

Els centres privats de Catalunya tenen uns 200 llits d'UCI, segons informa el Departament de Salut. Aquesta capacitat se suma als més de 900 llits de crítics amb què fins ara es comptava.

Els responsables sanitaris van augmentar el nombre estructural d'UCI a Catalunya després de la primera onada del coronavirus. Aleshores la capacitat era d'uns 600 llits, que es van arribar a triplicar en els moments més durs de la pandèmia.

Si es té en compte la xarxa privada, el nombre de pacients ingressats crítics representa el 57% del total dels pacients a les UCI catalanes, que es troben en el 87% d'ocupació, segons el Departament de Salut.


Millora de les dades

Tot i que el ritme de contagis s'ha alentit en els darrers dies després d'un fort increment a Catalunya, els responsables de Salut preveuen que els ingressos als hospitals continuïn augmentant.

Aquest divendres, Salut ha notificat 104 defuncions més i 4.700 contagis, una xifra molt similar a la d'ahir. L'Rt, la velocitat de transmissió, ha baixat molt lleugerament i ara és de 0,94.  Recula 8 punts el risc de rebrot, que queda a 731.

La incidència acumulada els últims 14 dies es manté estable en 818 contagis per cada 100.000 habitants. Aquesta xifra s'ha frenat després d'un creixement diari que durava des de mitjans del mes passat.

 

El govern considera que les mesures restrictives de les últimes setmanes expliquen la millora dels indicadors.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut