Barcelona

Salut tindrà en compte "criteris d'equitat" per configurar les llistes d'espera

Salut prepara un nou decret per reduir els temps d'espera en la reconstrucció de mama, de còlon i de bufeta

Actualitzat

Els temps d'espera per a una intervenció s'han mantingut més o menys estables els últims tres anys, però sempre hi ha punts negres. Salut prepara ara un nou decret -sense pressupost extra- per intentar reduir alguns d'aquests temps d'espera.

Aquest nou decret també preveu que les llistes d'espera no es facin només amb el criteri clínic, sinó també amb criteris socials, tenint en compte les circumstàncies de cada pacient, com podrien ser la dependència, l'estat del cuidador o la situació laboral.

Ja es fa en alguns centres, però el que volen és que sigui homogeni a tot el territori, com ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

"Donem eines als professionals. No es tracta d'establir uns criteris i que tothom els apliqui, sinó de donar eines als professionals perquè puguin decidir evidentment per criteris clínics, però que puguin incorporar tot allò que afecta la vida de les persones."

Un dels temps d'espera que es vol reduir és el de la reconstrucció de la mama -inclòs el tatuatge del mugró-, i també les reconstruccions després d'un càncer de còlon i de bufeta, quan es poden fer. Passaran de ser processos amb un temps de referència d'un any, a estar garantits abans dels sis mesos.

Així constarà en el decret que s'està elaborant i que hauria d'aplicar-se ja des d'aquest estiu. Se sumaran així a les intervencions de cataractes, pròtesis de genoll i de maluc, que també tenen aquest temps de garantia: sis mesos com a màxim.

Salut també preveu doblar el pressupost per a les operacions de trànsit sexual, i això permetrà passar de 30 a 70 intervencions l'any. A més, fins ara només es feien a l'Hospital Clínic. A partir d'ara, també es podran fer a l'Hospital de Bellvitge i a Can Ruti.

 

 

L'al·lergòleg és un dels especialistes per al qual hi ha més cua. Hi ha 10.600 persones que esperen que els donin hora, i més de la meitat supera el temps d'espera estipulat. Per això formaran infermeres dels CAP perquè puguin fer el primer test d'al·lèrgies abans de derivar a l'especialista, i així mirar de reduir l'espera.

Cap de les mesures té un pressupost extra, sinó que està dins el pressupost de Salut actual.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut