Salut reorganitza l'atenció primària per detectar abans els nous contagis de Covid
Proves PCR en el laboratori clínic de l'ICS a Girona (ACN/ICS Girona)

Salut reorganitza l'atenció primària per detectar abans els nous contagis de Covid

Vergés reconeix que els recursos són escassos i que el virus avança més de pressa del que es podia assumir, ara per ara

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha reorganitzat els recursos de què disposa per poder accelerar la detecció de nous casos de Covid-19 i, d'aquesta manera, evitar al màxim l'expansió de la malaltia.

Salut ha reconegut que els recursos són escassos i que el virus avança més de pressa del que es comptava, del que ara per ara podia assumir el sistema de vigilància epidemiològica.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut en roda de premsa per explicar que es posa en marxa un "pla escalable" en funció de la situació de la Covid-19.

"Es reforça la cerca i el seguiment. És molt important escurçar aquest temps per poder tallar la cadena de contactes."


La reorganització del seguiment de la Covid-19 passa per augmentar les persones que integren la xarxa de vigilància epidemiològica i, sobretot, per reorganitzar l'atenció primària amb un mínim de 500 persones que passaran a ser gestors Covid.

No són metges, sinó professionals amb un perfil administratiu, que estaran en contacte amb els casos sospitosos per escurçar el temps des que es detecta un cas fins que es tracen les cadenes de contactes i s'aïllen. Això és clau per evitar que la pandèmia es descontroli.

A més, tindran una nova eina tecnològica que permetrà enviar un missatge SMS als casos sospitosos perquè puguin informar dels seus contactes, que rebran un SMS per demanar-los que s'aïllin.

 

Salut reorganitza l'atenció primària per detectar abans els nous contagis de Covid
Alba Vergés, consellera de Salut, en una imatge del 4 de juliol (ACN/Gerard Artigas)


Els contactes aïllats són atesos pels anomenats "scouts" que en fan el seguiment telefònic, fins ara 120 persones, que s'ampliaran.

A banda, la consellera ha volgut remarcar la importància del paper dels ajuntaments, pel seu coneixement de la proximitat, a partir del treball de camp, sobre el terreny, que poden fer els agents comunitaris.

La consellera de Salut ha comparegut a primera hora de la tarda, l'endemà de reunir-se amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que abans de la trobada va remarcar que considera que el rastreig de casos i contactes és cabdal, ara per ara, per frenar l'expansió de la Covid-19.

Colau, fins i tot, va oferir a la Generalitat una cinquantena de professionals de l'Ajuntament de Barcelona, que ja estan formades en atenció telefònica, per reforçar els rastrejadors disponibles actualment, que considera insuficients; i que el mateix govern ha reconegut que són insuficients.

Malgrat tot, ara per ara, la Generalitat ha rebutjat aquest oferiment.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut