Un menjador escolar
Un grup de nens fa cua en un menjador escolar.
Barcelona

Salut reconeix que a Catalunya hi ha 660 nens amb malnutrició per causes econòmiques

Un informe elaborat pel departament, precisament a petició del Síndic, indica que deu menors han estat diagnosticats amb malnutrició "per problemes relacionats amb la falta d'aliments", 95 per "problemes relacionats amb la pobresa extrema" i 555 "per problemes relacionats amb uns ingressos baixos". Fins ara, la conselleria de Salut havia negat que a Catalunya hi hagués problemes d'alimentació directament lligats a la pobresa.

RedaccióActualitzat

La secretaria de Salut Pública de la conselleria de Salut ha admès que a Catalunya hi ha un total de 751 menors de 16 anys amb un diagnòstic de malnutrició, 660 dels quals per "circumstàncies personals i socials de risc per alimentació inadequada" i les altres 91 per patologies que els impedeixen assimilar els nutrients.

Fins ara, el departament de Salut havia negat que a Catalunya hi hagués problemes d'alimentació directament lligats a la pobresa. L'estiu passat, arran d'un informe del Síndic de Greuges sobre malnutrició infantil, el conseller Boi Ruiz va negar en diverses ocasions casos de desnutrició i va dir que "hi ha malnutrició per mals hàbits, per obesitat o per altres qüestions contra les quals cal lluitar", però va insistir en el fet que "no n'hi ha per qüestions econòmiques".

Un informe elaborat pel departament, precisament a petició del Síndic, indica que 660 menors han estat diagnosticats amb malnutrició, classificats en codi relacionats amb circumstàncies personals i socials de risc, encara que no necessàriament han desenvolupat una malaltia. D'aquests 660, deu són "per problemes relacionats amb la falta d'aliments", 95 per "problemes relacionats amb la pobresa extrema" i 555 "per problemes relacionats amb uns ingressos baixos".

L'estudi assenyala que el total de menors atesos per l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) quan es van extreure aquestes dades era de 883.523. A més dels 660 menors amb problemes nutricionals per les seves circumstàncies personals i socials, uns altres 91 van ser atesos de malalties que provoquen desassimilació d'aliments. En aquests menors amb trastorns de nutrició, no hi havia "cap codi de dèficit socioeconòmic".

Salut matisa que, dels 660 menors diagnosticats amb malnutrició, 650 no tenen "repercussió en patologies ni diagnòstics clínics i no requereixen per aquesta qüestió atenció des del sistema de salut", tot i que "de manera preventiva quant a la salut, és necessari fer una derivació a altres àmbits de les administracions públiques de forma coordinada per coadjuvar aquests factors de risc".

Anar al contingut