Una nena menjant-se puré en un menjador escolar
Una nena menjant-se puré en un menjador escolar
Barcelona

Salut recomana no forçar els nens a acabar-se tot el que tenen al plat

Pediatres i nutricionistes aconsellen que les criatures decideixin sobre les quantitats de menjar i que els adults confiïn en la seva sensació de sacietat

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha recomanat a les famílies i als responsables dels menjadors escolars que no es forci els nens ni se'ls insisteixi perquè es mengin tot el que tenen al plat. De fet, alerten que és negatiu, perquè pot generar aversió a certs aliments i conductes poc saludables. Seguint el consell de pediatres i nutricionistes, l'Agència de Salut Pública ha publicat un document en què defensa que les criatures mengin segons la gana que tenen.

A grans trets, proposa que els adults decideixin què, on i quan han de menjar, i que sigui la canalla la que posi el límit de quan s'ha atipat. És el que es coneix com a "autoregulació innata", una sensació de sacietat que potser arriba força abans del que puguin pensar els adults responsables de l'àpat.

La proposta és que els infants participin en la decisió sobre les quantitats del menjar. Salut argumenta que així s'evitarà o es reduirà el malbaratament alimentari. Un altre motiu és fer responsable el menor dels seus àpats. I tot això, en un context en què un 25,7% dels menors té sobrepès i un 16,8%, obesitat.

Una altra idea que desterra el document és intentar convèncer els menuts que mengin amb arguments de salut, com "et faràs més gran" o "així creixeràs més", perquè diversos estudis han demostrat que s'aconsegueix l'efecte contrari. És a dir, la mainada interpreta que té davant un aliment menys agradable al gust i en menja menys quantitat.

A més de seguir una alimentació saludable, la guia alerta que no hi ha cap tècnica que funcioni millor que una altra a l'hora de convèncer els nens perquè augmentin el consum de verdura. Si de cas, afegeix, l'objectiu dels pares ha de ser que en tastin i que en mengin una determinada quantitat.

 

Anar al contingut