Contenidors plens d'escombraries del carrer Major de Salt el 14 de gener de 2022
Contenidors plens d'escombraries al carrer Major de Salt, aquest divendres (ACN/Aleix Freixas)

Salut Pública alerta del greu risc d'insalubritat a Salt per la vaga d'escombriaires

L'Ajuntament ha donat 24 hores a l'empresa per recollir la brossa o posarà en marxa els seus mitjans per netejar els carrers, després de tres setmanes de vaga

TEMA:
Drets laborals

Tres setmanes de vaga d'escombriaires, a banda d'un malson per als veïns de Salt, s'han convertit en un problema de salut. Així ho ha conclòs Salut Pública, que alerta del greu risc d'insalubritat al municipi per la brossa que s'escampa al carrer. 

Mentre aquest divendres es reuneixen per quarta vegada els representants de l'empresa concessionària del servei -Fomento de Construcciones y Contratas (FCC)- i dels treballadors, l'Ajuntament ha posat un ultimàtum.

Avisa que si d'aquí a 24 hores no s'han retirat totes les escombraries, farà servir els seus propis mitjans per netejar els carrers. És a dir, contractarà una empresa externa. L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha remarcat que en cap cas es vulnera el dret a vaga dels treballadors, sinó que es vol garantir la salubritat dels saltencs.

Segons el consistori, no s'estan complint els serveis mínims. Aquests serveis mínims estableixen que "cada 48 hores es procedirà a la recollida de la fracció rebuig i orgànica de forma completa". I segons l'Ajuntament, el 81% de les illes de contenidors s'han buidat tres o menys vegades i n'hi hauria sis que no s'han buidat mai.

Denuncia que això, a banda dels problemes de salut, "vulnera drets fonamentals dels veïns". Amb aquest argument, l'alcalde de Salt ja havia posat altres últimàtums a FCC. Després de l'últim, quan es complien dues setmanes de vaga, l'empresa va reforçar el nombre de treballadors i camions d'escombraries per recollir la brossa, que es continua acumulant al carrer.

Treballadors d'FCC a Salt recollint la brossa aquest dissabte
Treballadors d'FCC a Salt recollint la brossa aquest dissabte (ACN)

La vaga va començar la nit del 25 de desembre. Els treballadors -una quarantena- asseguren que porten un any amb el conveni caducat i que, dels últims set, en fa quatre que tenen el mateix sou. A més, critiquen la manera com es contracten els treballadors eventuals.

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut