Salut manté que el tabac sense combustió no redueix els riscos
Salut manté que el tabac sense combustió no redueix els riscos

Salut obre un expedient informatiu a la multinacional tabaquera Philip Morris

Considera que l'empresa pot haver comès una infracció quan assegura que el tabac sense combustió és menys perjudicial

RedaccióActualitzat

Salut ha obert un expedient informatiu per determinar si la multinacional Philip Morris ha comès una infracció per publicar anuncis a la premsa sobre un nou producte per a fumadors. El departament manté que el tabac sense combustió no redueix els riscos, com asseguren els promotors. 

Philip Morris va posar els anuncis el cap de setmana passat a tres diaris catalans i un digital assegurant que aquest sistema redueix els riscos per al fumador. Això ho desmenteix el secretari de Salut Pública, Joan Guix:

"La realitat és que la càrrega de nicotina és exactament la mateixa per a la persona que està fumant. No hi ha estudis consistents que ens diguin que no hi ha impacte real sobre el medi ambient."

Es tracta d'un petit dispositiu on es col·loquen les càrregues de tabac. Salut ha engegat els tràmits per esbrinar si la multinacional pot haver comès una infracció:

"La legislació, tant la catalana com l'espanyola, prohibeix expressament la publicitat de productes derivats del tabac i d'eines que tinguin a veure amb tot això. Per nosaltres, hi ha indicis molt importants que aquí hi podria haver una infracció de la legislació antitabac. I el que hem fet és posar-ho en coneixement del ministeri, però també iniciar un expedient. El que farem és analitzar si és pertinent, creiem que possiblement sí, posar una sanció."

L'anunci s'ha fet durant la jornada que organitza la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum del Tabac. Els experts constaten que cada any a Catalunya deixen l'hàbit entre 50.000 i 60.000 persones. Tot i això, el tabac causa anualment mil morts a casa nostra i un milió i mig de catalans són fumadors.

Anar al contingut