Salut mantindrà les restriccions mentre no baixin de 1.800 els casos diaris

El secretari general de Salut diu que la xifra s'ha estabilitzat en els 5.500 positius de coronavirus cada dia

RedaccióActualitzat

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha dit aquest divendres que les mesures que entren ara en vigor es mantindran "els dies que faci falta".

En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, ha dit això en resposta a la pregunta de si aquestes mesures seran vigents durant els 15 dies anunciats o si s'allargaran.
 

Ramentol ha assegurat que les que es van prendre fa dues setmanes han aconseguit estabilitzar la gràfica, però en unes xifres massa altes, i per això n'han calgut de més rigoroses:

"Estem estancats al voltant dels 5.500, gairebé 6.000 casos diaris. Això és producte de l'efecte de les mesures que vam prendre el dia 15. Nosaltres teníem escenaris que ens situàvem, a dia d'avui i si no haguéssim fet res, en prop de 10.000 casos diaris."


Baixar dels 1.800 casos diaris

Segons ha dit, ara mateix al sistema sanitari no s'està notant la frenada en el creixement de casos i hi estan arribant més pacients dels que esperaven:

"Les mesures s'han notat, però és un nombre insostenible per la cohabitació entre l'activitat assistencial Covid i tota la resta d'activitat relacionada amb les altres malalties."

"El llindar de màxima seguretat ens parla d'uns 1.800 casos al dia, un llindar que ens permetria de manera sostinguda, de manera sostenible, sense tensionar excessivament el sistema, mantenir la plena activitat."

 

El confinament domiciliari, l'últim recurs

Sobre la possibilitat de tornar a fer un confinament domiciliari, Ramentol ha dit que és el recurs més efectiu, però també és el que té un impacte més negatiu a tots els nivells:

"És una mesura que l'hem de prendre quan realment estiguem segurs que no podem fer res més."

En aquest sentit, el secretari general de Salut ha dit que si les mesures actuals no són suficients, demanaran al govern espanyol aplicar el confinament domiciliari.

En la roda de premsa de presentació dels pressupostos espanyols, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reiterat que ara per ara els confinament domiciliaris no estan inclosos al decret d'estat d'alarma i que tampoc estan previstos a curt termini. Illa demana temps per veure com funcionen les noves mesures i confia que un confinament total es pugui evitar.

 

L'estacionalitat del virus

Ramentol ha negat que a Catalunya el rastreig dels contactes de casos positius no s'hagi fet prou bé, que no s'hi hagin dedicat prou recursos i que això hagi facilitat aquesta segona onada.

Ha assegurat que és un problema generalitzat a Europa, i ha suggerit que l'augment de casos està relacionat més aviat amb l'arribada del fred:

"Cada vegada hi ha més evidència, unes hipòtesis  que circulen en l'entorn científic, que el rastreig efectivament és important en la situació en què  ens trobàvem prèviament, i tornarà a ser el pal de paller principal de l'estratègia de control d'aquí unes setmanes quan aconseguim controlar aquesta onada epidèmica."

"Però hi ha hagut elements de context, relacionats segurament amb l'estacionalitat del virus, que han explicat que, de manera simultània, a tots els països europeus hi hagi hagut aquest esclat de l'epidèmia."

Ramentol també ha negat que el govern no hagi promocionat l'ús de l'aplicació Radar Covid, creada pel govern espanyol per facilitar la traçabilitat del virus.

El secretari general s'ha mostrat esperançat amb la possibilitat de contractar estudiants d'últim any de medicina, infermeria i formació professional sanitària per reforçar el sistema sanitari.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut