Salut i l'Organització Nacional de Trasplantaments investiguen el cas Abidal

Generalitat, l'ONT i el Clínic asseguren que es va aplicar el protocol vigent

Mònica BertranActualitzat

Amb les dades a la mà, Catalunya és capdavantera al mon en trasplantaments. I el sistema espanyol és un model admirat i copiat internacionalment, no només per tenir una de les taxes més altes en donacions, sinó també per la seva transparència, que sempre s'ha presentat com a pràcticament incorruptible.

Per això la notícia que el trasplantament de fetge d'Éric Abidal podria haver estat fraudulent ha causat una autèntica commoció.

De seguida que s'ha sabut, dos inspectors del Departament de Salut han anat a l'Hospital Clínic, centre on es va realitzar la intervenció, dins de la sanitat pública.

L'Organització Nacional de Trasplantaments i la Generalitat, han obert aquesta investigació interna d'ofici abans de saber que la causa havia estat arxivada pel jutjat d'instrucció de Barcelona. Tot i així, han volgut verificar que el procediment es va ajustar a llei.

L'Hospital Clínic assegura que va seguir estrictament el protocol vigent per a trasplantaments en viu, un procediment molt estricte.


El protocol vigent

S'ha de confirmar la identitat del donant, que passa una sèrie d'entrevistes, no només mèdiques, sinó també psicosocials, que busquen garantir que la donació és absolutament altruista. Un cop fet això, el comitè de bioètica de l'hospital hi ha de donar el vist-i-plau. I finalment, en tots els casos, un jutjat ha d'autoritzar la intervenció. Si en qualsevol moment apareix algun dubte, s'atura el procés. I a la pràctica, s'han rebutjat alguns d'aquests procediments.

Jaume Tort, president Organització catalana de Trasplantaments:

"El sistema és molt robust. Hi ha un signatura final de totes les parts davant d'un jutge. És pràcticament impossible que hagi pogut fallar. Creiem que per aquesta part no hi trobarem cap cosa mal feta"

 

Beatriz Domínguez, presidenta de l'Organització Nacional de Trasplnataments:

"Hi ha tants professionals implicats i tantes valoracions que és molt difícil que es pugui produir un fet delictiu. Però mai es pot dir al 100% que no pot passar. I de fet, intents se n'han donat, però és excepcional que pugui passar. Per les dades que tenim tot es va realitzar segons la legislació i els protocols."

 

Ni el Departament de Salut, ni les organitzacions de trasplantament, ni tampoc l'Hospital Clínic, sabien fins avui que la policia i la justícia havien investigat el trasplantament d'Abidal. Ho han sabut aquest dimecres, quan el diari digital El Confidencial ha publicat les converses telefòniques d'aleshores president del Barça, Sandro Rosell, que ho insinuaven.

A Catalunya, només hi ha tres centres acreditats per fer trasplantaments de fetge, una intervenció complexa. Són els hospitals Clínic, Bellvitge i Vall d'Hebron. El trasplantaments en viu de fetge en adults són força excepcionals, un o dos l'any, i el Clínic és especialista en aquest tipus d'operacions.

ARXIVAT A:
Abidal
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut