Una dona fumant en un bar de la Corunya (EFE / Cabalar)
El govern vol ampliar els espais lliures de fum on estarà prohibit fumar (EFE/Cabalar)

Entra en vigor a Catalunya la prohibició de fumar al carrer si no hi ha distància

La Generalitat publica al DOGC la normativa que limita l'activitat de fumar a l'exterior, tal com va aprovar el Consell Interterritorial de Salut

RedaccióActualitzat

Des d'aquest dimarts, a Catalunya no es pot fumar a la via pública o en espais a l'aire lliure "quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d'almenys dos metres".

Passada la mitjanit, el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la normativa que desenvolupa l'ordre del Ministeri de Sanitat acordada en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, divendres passat. Aquests dies, cada autonomia està desenvolupant la normativa per tenir prou seguretat jurídica perquè es pugui aplicar sense impugnacions legals.

La prohibició de fumar s'aplica a qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, catximbes o semblants. La mesura s'inclou en la resolució que publica avui el Diari Oficial de la Generalitat.


Recomanació de trobades d'un màxim de 10 persones

La resolució incideix en altres recomanacions de caràcter general com ara limitar les trobades socials als grups de convivència estable i a un màxim de 10 persones.

També reafirma les limitacions dels horaris nocturns dels locals d'oci i restauració, que han de garantir el metre i mig entre taules i de distància a la barra. El decret, a més, limita l'horari de tancament a la 1 de la matinada.

A Catalunya, els detalls s'han plantejat en el si del Procicat, l'organisme que fa un seguiment diari de la pandèmia.

La Rioja ha tirat pel dret i ja ho aplica, Madrid ho farà entre aquest dilluns i dimarts i Euskadi ho inclourà en el decret d'emergència que acaba d'entrar en vigor i els detalls del qual es decidiran en una reunió aquest dimarts.

 

Proves per detectar casos asimptomàtics

Totes aquestes rescomanacions arriben en un moment en què els nous contagis a Catalunya han tornat a superar el miler en un dia.

Catalunya sumava aquest dilluns 1.169 casos nous de Covid confirmats amb PCR, que en total, des de l'inici de la pandèmia, arriben gairebé als 114.500. També creix, i molt respecte al que ho havia fet les últimes setmanes, el nombre d'ingressats als hospitals catalans: n'hi ha una cinquantena més, dels quals una desena han anat a les UCIs. En total ara hi ha 642 persones ingressades i 129 a les unitats de crítics.  

I el que continua incrementant-se també és el risc de rebrot, que es manté a nivells alts, ara gairebé a 148. Per sobre de la mitjana de Catalunya hi ha Lleida, la ciutat de Barcelona, l'àrea metropolitana nord i la sud. I l'Alt Pirineu i el Camp de Tarragona han superat el llindar de 100.

A tot l'estat espanyol, s'han doblat els contagis del cap de setmana, amb 16.000 casos nous des de divendres.

Aquest dilluns s'han continuat fent cribratges massius amb l'objectiu de detectar casos asimptomàtics i controlar els contagis de coronavirus. 

 

Primer dia de cribratge massiu al barri de Besòs - El Maresme
Primer dia de cribratge massiu al barri del Besòs i el Maresme (EFE / Alejandro García)

 

Comencen a fer proves massives al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona

Mentrestant, s'estenen els tests massius. Aquest dilluns han començat al barri del Besòs i el Maresme, de Barcelona. Salut ha fet una crida a 8.000 persones i es preveuen 1.200 tests fins dimecres. En el primer dia de cribratge massiu al barri del Besòsi el Maresme, s'han realitzat 567 proves PCR

Durant el cap de setmana s'han fet al barri de Torre Baró, a Nou Barris, on un terç de la població s'ha fet la prova PCR voluntàriament.

Cues per fer-se el test de PCR a Torre Baró
Cues per fer-se el test de PCR a Torre Baró (EFE / Andreu Dalmau)

Tests massius també a Benifallet

A Benifallet, al Baix Ebre, amb 739 habitants, també es faran tests massius als veïns perquè en els últims dies han passat de no tenir casos de coronavirus a detectar 11 positius i 57 sospitosos.

 

Els veïns han tornat a la prudència extrema i els turistes que arriben es troben que el Llagut i les Coves Meravelles estan tancats.

 

Madrid també fa cribratges massius

La Comunitat de Madrid ha començat aquest dilluns a fer cribratges massius per detectar casos asimptomàtics de coronavirus als barris de la ciutat amb més incidència, i a dos municipis més. En total, fins dissabte, es volen fer 6.000 proves aleatòries a persones d'entre 15 i 49 anys. Al matí, l'afluència ha estat menor del que s'esperava.

Les primeres 1.000 proves s'estan fent al barri de Carabanchel. Al llarg de la setmana se'n faran a 4 districtes més de la ciutat i als municipis d'Alcobendas i Móstoles, i es podrien ampliar a altres zones de Madrid a partir de la setmana que ve.

L'objectiu, segons el viceconseller de Salut Pública de Madrid, Antonio Zapatero, és detectar asimptomàtics per sota dels 50 anys.

En aquest primer dia de proves, l'afluència de voluntaris és més baixa de la prevista. La PCR és voluntària i amb cita prèvia a través d'un SMS. 

 

A Figueres i Vilafant aixequen les mesures excepcionals per risc de rebrot

Després d'un mes de limitacions excepcionals, Figueres i Vilafant han tornat aquest dilluns a la nova normalitat. Ja no es recomana als ciutadans no sortir de casa, si no era per anar a treballar o a fer activitats essencials. I tant als comerços com als bars i restaurants s'han aixecat les restriccions d'aforament.

 

A partir d'aquest dimarts ja es reobriran els parcs infantils i la resta de zones verdes de la ciutat. 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut