Salut farà verificar el certificat covid amb el DNI i demana no fer sopars d'empresa

El conseller Josep Maria Argimon ha explicat a TV3 que la tercera dosi es podria oferir a la franja de les persones de 50 anys a partir de mitjans de gener, i en algun moment s'obrirà per a tothom

RedaccióActualitzat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, diu que el proper pas en l'aplicació del certificat covid serà que els locals on sigui obligatori demanin el DNI, per verificar la identitat de la persona que el presenta. Argimon ho ha precisat en una entrevista al programa "Els matins".

Així doncs, establiments com restaurants, bars, discoteques o gimnasos aviat hauran d'assegurar-se que el certificat es correspon amb el document d'identitat. "Haig de reconèixer que no es demana habitualment", ha declarat el conseller.

La propera resolució, que haurà de validar el TSJC, recollirà aquesta particularitat, que, segons ha matisat Argimon, no inclou la traçabilitat de les persones: "Si hi ha un brot, no sabrem qui hi havia al bar; només sabrem que el codi QR era vàlid."

Segons Argimon, el certificat digital "està funcionant bé a la majoria de llocs". En el cas dels infants d'entre 5 i 11 anys que es vagin vacunant, es generarà un certificat covid, però "no el demanarem", almenys a curt termini.

La gent jove, per sota dels 30 anys, que se suposa que és més present a l'oci nocturn "no té unes taxes elevades". El pont, considera, ha estat de "moltíssima" interacció. L'any passat va ser "explosiu" i ara "encara hem d'esperar" per veure'n l'abast.


Es recomana anul·lar els sopars d'empresa

El conseller ha insistit que és millor no fer els sopars d'empresa per Nadal. I ha posat èmfasi en els treballadors dels serveis de qualsevol hospital, que en cas de contagi "deixaríem el servei sense personal". Ha recordat, a tall d'exemple, el que va passar recentment a Màlaga, amb un brot en un hospital.

En l'àmbit familiar, ha considerat que "hem de normalitzar" Nadal "el màxim possible", i ha afirmat que s'ha d'intentar fer reunions amb la gent més propera i que sigui "necessària".
 

Tercera dosi per a la franja de 50 anys

La tercera dosi es podria oferir a la franja de les persones de 50 anys a partir del mes de gener i, en algun moment, s'obrirà per a tothom. Així ho ha afirmat el conseller. De moment, la mesura no està aprovada. 

Ha apuntat que, per una qüestió de més disponibilitat, les terceres dosis solen ser de la vacuna de Moderna, perquè l'Agència Europea de Medicaments "ha obert la porta a barrejar vacunes". 


Pugen la pressió hospitalària i els contagis

La sisena onada continua en expansió a Catalunya. Ara hi ha 939 persones hospitalitzades, 214 de les quals són a les unitats de cures intensives, 16 més que en la darrera actualització.

No se superaven les 200 persones a les UCI des del mes de setembre i, segons Argimon, aquesta dada és la que més preocupa. S'han notificat 4.679 nous positius en les darreres hores i, diu el conseller, en els propers "8 o 10 dies seguirem pujant".
 

Menys saturació sanitària que fa un any

La novetat és que, amb un percentatge elevat de persones vacunades, els hospitals no estan tan saturats com en onades anteriors. Fa un any hi havia 344 persones ingressades a les UCI, just acabada l'onada de la tardor i quan començava la de Nadal.

Estava en vigor el confinament municipal els caps de setmana, l'oci nocturn estava tancat, l'aforament a la restauració i als comerços era limitat i també hi havia toc de queda nocturn.

Ara bé, els contagis que es detectaven eren menys, uns 8.000. Ara, en tenim gairebé 16.000. En canvi, hi ha moltes menys hospitalitzacions ara que fa un any. 1.601 aleshores, i ara gairebé la meitat, unes 800 persones ingressades.

Sobretot, la gran diferència es veu amb les defuncions. La primera setmana de desembre de l'any passat se'n van comptar 331, i ara n'hi ha 46.

Gràfic d'evolució de contagis, ingressos i defuncions de covid a Catalunya
Els contagis gairebé dupliquen els de fa un any, però s'han reduït molt els ingressos hospitalaris i les defuncions (CCMA)

Amb la gràfica comparativa de les sis onades que han afectat Catalunya, s'aprecia com els ingressos van fer el pic la primavera del 2020, quan va arrencar l'impacte del coronavirus. Aquest any, les onades no s'han traduït de manera tan dràstica als hospitals.

Les sis onades de la covid en un gràfic fins a 10 de desembre
La primera onada va suposar un fort pic de pacients greus (CCMA)


El doble de grups confinats a les escoles respecte al 2020

La vacunació infantil, que es posa en marxa a Catalunya, hauria de servir per "normalitzar" la vida escolar, pel conseller. Aquest desembre hi ha gairebé el doble d'alumnes confinats que l'any passat per aquestes mateixes dates.

Segons les últimes dades de Salut i Educació, 135 grups bombolla dels centres educatius catalans estan confinats, un 0,19% del total, i hi ha quatre centres tancats.

Per Argimon, els grups d'infants i de joves "no han estat mai líders en incidència" de covid. Ha citat específicament el conjunt de persones "d'entre 20 i 29 anys", que van tenir un gran gruix de positius "a l'estiu", quan va haver-hi "l'explosió" de la cinquena onada.

"Sempre han tingut un comportament molt correcte però ara són el grup que no està vacunat i el que té més incidència", ha afegit.

Recupera l'entrevista completa al conseller Josep Maria Argimon:

ARXIVAT A:
Certificat CovidCovid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut