Les extraescolars en temps de Covid: segures i imprescindibles?
Un monitor de lleure fent una activitat amb infants, tots amb mascareta, el setembre del 2020

Salut farà cribratges a monitors de colònies i campaments pel repunt de la pandèmia

Preparen un sistema de testos a les farmàcies a partir de la setmana que ve, segons ha pogut saber TV3

Elisenda Rovira Olivé / Marta Catafal GálvezActualitzat

La Generalitat prepara un dispositiu perquè monitors i monitores de lleure puguin sotmetre's a un test d'antígens abans d'anar de colònies o de campaments.

Segons ha pogut saber TV3, es faran cribratges aquest dissabte i també dijous de la setmana que ve en cinc llocs de Catalunya. Aquests punts seran Barcelona, Lleida, Manresa, Girona i un altre a les Terres de l'Ebre pendent de confirmar.

El cribratge es farà amb els monitors i caps que hagin de participar en activitats que impliquin dormir fora de casa, però no serà obligatori. De moment no es planteja per als que facin activitats diürnes, com els casals.


Dispositiu a les farmàcies

La Generalitat prepara un sistema de testos gratuïts per als monitors i caps a les farmàcies durant l'estiu, que s'activaria a partir de la setmana vinent. Al dispositiu hi participarien entre 1.500 i 1.800 farmàcies d'arreu del país.

Un home amb mascareta sortint d'una farmàcia
Un home amb mascareta sortint d'una farmàcia (ACN/Miquel Codolar)

També es planteja per a més endavant fer testos als adolescents que participin a les activitats a partir dels 12 anys, però de moment no s'ha concretat aquesta opció.

Les mesures s'han anunciat aquesta tarda en una reunió de la Direcció General de Joventut i el Departament de Salut amb les associacions educatives i les empreses de lleure.


Caps i monitors reclamen vacunar-se

Des de les associacions de lleure demanen que s'acceleri la vacunació de caps i monitors. Alguns casals i campaments ja s'han hagut de posposar perquè els responsables estaven confinats.

Marta Raventós, de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, una entitat educativa amb 3.000 voluntaris i voluntàries, reivindica que no és que els joves siguin font de contagi, sinó que la majoria no estan vacunats:

"Volem garantir que les activitats siguin segures i ens sembla bé aquesta mesura, però continuem reivindicant que es vacunin els monitors i monitores"

Les entitats recorden que l'estiu passat van fer esforços per "fer un lleure segur" i recorden que han demanat repetidament a Joventut ser "col·lectiu prioritari".


Per la seva banda, la patronal ACELLEC, que agrupa una seixantena d'empreses del lleure, considera que la majoria dels contagis venen de l'entorn social dels nens i monitors, però acaben afectant les activitats. Creuen que les mesures es podrien haver aplicat abans, però les veuen amb bons ulls.

Augment molt brusc de contagis

La corba de contagis a Catalunya està augmentant de manera molt brusca, sobretot entre els joves. Tot i que la majoria d'infectats tenen símptomes lleus, ja estan arribant persones d'entre 20 i 30 anys a les UCI dels hospitals.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dijous que la variant delta es transmet un 60% més que les anteriors variants del virus. Cada positiu suposa, de mitjana, 9 possibles infectats, per la qual cosa els 30.000 casos dels últims dies suposen uns 270.000 contactes.

Es recomana que les persones que siguin sospitoses de ser-ho s'estiguin a casa.

ARXIVAT A:
MenorsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut