Advertiment del govern espanyol a Catalunya i a les altres comunitats autònomes que superen el límit de la despesa farmacèutica
Advertiment del govern espanyol a Catalunya i a les altres comunitats autònomes que superen el límit de la despesa farmacèutica

Salut diu que no retallarà la despesa sanitària, tot i l'avís del govern espanyol

L'executiu de Pedro Sánchez recorda a la majoria de comunitats autònomes que superen el límit de despesa

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha fet un toc d'alerta a la Generalitat perquè rebaixi la despesa sanitària i farmacèutica, que està per sobre del límit. La majoria de les comunitats autònomes tampoc compleixen amb la taxa de referència. En tot cas, la consellera de Salut, Alba Vergés, ja ha respost que "no hi haurà retallades."

Tant la consellera de Salut com el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, s'han trobat amb una carta conjunta del Ministeri de Sanitat i el d'Hisenda en què se'ls adverteix de l'elevada factura farmacèutica i sanitària de la Generalitat. No demana directament cap pla d'ajust, però sí que analitzin què ha passat i que, abans del 15 de setembre, elaborin un informe detallat per parlar-ne amb les altres comunitats autònomes.

Totes, menys Astúries i el País Basc, han rebut la mateixa carta, perquè han incomplert el topall màxim de creixement de la despesa sanitària durant els últims dos anys. El 2018 no es podia sobrepassar el 2,4%, i tant Catalunya com Madrid van arribar al 4,7%. A Galícia, per exemple, va pujar al 5% i a les Balears va superar el 7%.

 

A Catalunya s'ha disparat el límit fins al doble del que es fixava per a l'any passat
 

Despesa en augment els últims anys

En el cas de Catalunya, abans d'entrar en vigor aquest límit, la despesa en productes farmacèutics i sanitaris va fregar el 10% de creixement. L'any següent es va reduir molt, però el 2017 i el 2018 s'ha enfilat una altra vegada. I, al maig, ja va arribar al 7%, més del doble de la taxa límit.

Des del Departament d'Economia recorden que l'any passat es van complir tots els objectius d'estabilitat pressupostària, des del dèficit fins a la regla de despesa. Argumenten que aplicar el mateix límit a la despesa sanitària és inviable, amb una població cada cop més envellida que requereix tractaments sovint costosos.

 

La consellera de Salut subratlla que no hi haurà retallades en la despesa sanitària (ACN)

La consellera Alba Vergés respon de manera contundent a l'advertiment de Madrid:

"El que no podem fer davant de noves medicacions és dir-li a la gent que no l'atendrem. Nosaltres l'atendrem, és la nostra responsabilitat, és la nostra competència i el que en aquest cas és incompetent és l'estat espanyol."

"Catalunya és responsable d'aquests serveis a la ciutadania i no té el finançament adequat per poder-ho dur a terme. A sobre hem d'aguantar rebre cartes que ens demanen, a més, retallar en farmàcia, retallar en serveis, que és el que ens demana el govern espanyol. I això no ho farem. No estem disposats a fer-ho. Des del Parlament de Catalunya ens demanen una altra cosa."


La carta dels ministeris incideix en aquest punt i demana informació específica sobre les pròtesis, que impliquen una despesa elevada. Sigui com sigui, abans del 15 de setembre, la Generalitat haurà d'enviar l'informe reclamat pel govern espanyol, amb tots els detalls de les despeses.

 

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicSalut
Anar al contingut