Salut diu que ara mateix no hi ha cap regió sanitària en risc màxim per Covid-19
La consellera Vergés i el doctor Argimon, abans de presentar el pla de control de la Covid (EFE/Marta Pérez)

Salut diu que ara mateix no hi ha cap regió sanitària en risc màxim per Covid-19

Tot i que es va en bon camí tant a Lleida com a Barcelona, demana que no s'abaixi la guàrdia per evitar més ingressos a l'UCI

Irene Vaqué ReigActualitzat

Amb la situació de la Covid-19 actualment a Catalunya, no hi ha cap territori que se situï en el risc màxim pel coronavirus, segons el Departament de Salut.

El govern ha presentat el pla global de control de la Covid-19, que estableix determinades restriccions en funció del risc. La situació es classifica en una escala del 0 al 5, i aquest últim és el grau de risc més elevat i comporta el confinament domiciliari o perimetral.
 

Ara mateix, segons Salut, la regió sanitària de Lleida -on aquest dimecres se sabrà si es relaxen les restriccions pels brots- se situaria en el nivell 4, perquè "hi ha hagut i encara hi ha transmissió comunitària no controlada", ha afirmat el doctor Jacobo Mendioroz, coordinador de la unitat de resposta a la Covid-19.

Mendioroz ha destacat que els brots a Lleida han tingut una "elevada complexitat" per la vulnerabilitat dels temporers i les dificultats de fer el rastreig. Tot plegat ha suposat un impacte "rellevant" a la xarxa hospitalària de Lleida. En els últims dies, però, s'ha notat l'efecte de les mesures i la situació s'ha estabilitzat i fins i tot ha començat a baixar el risc de rebrot.

De tota manera, Lleida ve "d'una taxa molt elevada, per sobre de 500 casos per 100.000 habitants", ha advertit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que no s'ha volgut pronunciar sobre si el Procicat aixecarà o suavitzarà les restriccions aquest dimecres.

Salut diu que ara mateix no hi ha cap regió sanitària en risc màxim per Covid-19
Gent a la platja de Barcelona aquest dimarts (Europa Press/Thiago Prudencio)

 

En el cas de la ciutat de Barcelona, ha afirmat Mendioroz, se situaria ara el nivell 3 "amb tranmissió comunitària, que comença a tenir impacte en la capacitat assistencial". Al conjunt de l'àrea metropolitana, on  li pertocaria el nivell 2, s'ha registrat un increment de contagis a Castelldefels i Cornellà de Llobregat.

A tot Catalunya, la R0, el nombre de persones que pot encomanar una persona contagiada, "està baixant i és bon senyal", ha destacat Argimon.

 

No confiar-se

Tot i que es va en la bona direcció, els responsables de Salut han demanat que no s'abaixi la guàrdia per evitar que hi hagi més restriccions. Mendioroz ha recordat els "10 dies clau" que va esmentar el president de la Generalitat:

"Ara mateix a Barcelona no té un impacte assistencial tan rellevant com per passar a la fase 4. Per això el doctor Argimon parlava de situació crítica, perquè passar al nivell següent implica restriccions més importants de les que ara hi ha.

Per això aquests 10 dies són claus, per veure si la pujada esperable en l'impacte assistencial no és prou rellevant com per passar de fase. Hem d'actuar ara per no trobar-nos-hi en 10 dies".


També el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat que s'està notant l'efecte de les mesures per aplanar la corba als llocs on hi ha més contagis:

"No hem dit que anem bé, però hem dit que ens estem estabilitzant. La R0 va a l'1 i el doctor Mendioroz, que és bastant estricte, fins i tot ha somrigut quan hem mirat les dades aquest matí".

Argimon ha explicat que els "dies crítics" ho són per evitar que arribin més malalts a les UCI. "Van gotejant els pacients perquè els anem recollint de fa una setmana, deu dies... Si no aturem la corba, el degoteig serà més i més gran", ha advertit.

Salut ha informat que s'ha contractat 568 persones per fer d'agents Covid -detecció de casos- a l'atenció primària i que 928 professionals més rastregen contactes. Només aquest dilluns, van detectar 1.600 contactes de positius.

El Departament preveu contractar 400 auxiliars per donar suport als grups de Covid als CAP. Entre altres mesures, la consellera, Alba Vergés, ha explicat que tenen un estoc de productes com mascaretes, guants i bates per a 4 mesos, 720 respiradors a punt, en reserva, i un pla per duplicar el nombre de llits de crítics, per arribar a més de 2.000.

 

"Cap contradicció" entre mesures i turisme

El secretari de Salut Pública ha considerat que no hi ha cap contradicció entre alertar d'aquests "10 dies crítics" i, alhora, proclamar als turistes que Catalunya és un país segur respecte a la Covid.

"Catalunya és un país segur. Té les fronteres obertes, Europa també. Una altra cosa és la recomanació que pugui fer un determinat país, que és respectable. És un país segur. El que sí que demano als ciutadans de Catalunya és una mobilitat i una interacció social responsable".

Salut diu que ara mateix no hi ha cap regió sanitària en risc màxim per Covid-19
Alemanya ha recomanat no viatjar a Catalunya, Aragó i Navarra (Europa press/Matthias Oesterle)

 

Argimon ha insistit que el govern està posant en marxa totes les mesures que pot davant els brots, però ha remarcat que el més important és la prevenció:

"Hi posem tot el que podem. Però tot això no ens traurà de la situació en què estem. El que ens en traurà és una cosa molt bàsica, que són les mesures de prevenció."

És a dir, distància, mascareta i rentat de mans, sumats a reduir la interacció social, és a dir, a limitar el nombre de persones amb qui ens veiem.


Prohibit els "botellons"

En la presentació del pla, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha precisat que la prohibició de fer "botellón" a tot Catalunya entrarà en vigor quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat i que afecta els grups de persones que són al carrer bevent.

"''Botellón' és quan es beu al carrer. Hi ha llocs on la prohibició és de fer trobades de més de 10 persones, però a nivell de Catalunya és beure alcohol al carrer. (...) Tant si ets tres persones com més, és una activitat que considerem de risc."

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut