Salut descarta per ara que la mort d'un home a Tàrrega tingui relació amb AstraZeneca
Salut descarta per ara que la mort d'un home a Tàrrega tingui relació amb AstraZeneca

Salut descarta per ara que la mort d'un home a Tàrrega tingui relació amb AstraZeneca

RedaccióActualitzat
TEMA:
Vacunes
Una persona rep la vacuna (ACN/Estefania Escolà)
Una persona rep la vacuna (ACN/Estefania Escolà)

El Departament de Salut descarta per ara que la mort d'un home de 65 anys de Tàrrega es pugui relacionar amb la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca, que havia rebut hores abans.

Els responsables de Salut comuniquen periòdicament a l'Agència Espanyola de Medicaments --i aquests a l'EMA, l'Agència Europea-- qualsevol possible efecte advers de qualsevol medicament o vacuna. En el cas de les vacunes contra la Covid, els efectes indesitjats més freqüents continuen sent febre i mal de cap.

A Catalunya, des que va començar la vacunació, el 27 de setembre, aquest sistema de farmacovigilància ha permès reportar més d'una vintena de morts entre persones que havien rebut la vacuna. Fins ara no s'ha establert cap relació amb la vacunació. En la majoria de casos es tracta de persones molt grans que havien rebut la vacuna de Pfizer i que tenien múltiples patologies prèvies.

Joan Carles Reverter Calatayud, president de la Societat Espanyola de Trombosi, assegura que la investigació de casos demostra que, "globalment, el sistema de farmacovigilància funciona".

Recordem que aquest dimecres el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar limitar, per ara, la vacunació amb AstraZeneca a les persones de més de 60 anys, arran del vincle que l'EMA ha trobat amb alguns casos rars de trombosi. Reverter assegura que es tracta d'"un risc molt baix" i que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca són molt superiors a aquest risc.

Cristina Masuet Aumatell, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital de Bellvitge, reforça aquest missatge: assegura que aquest efecte advers s'ha descrit com a "molt rar", cosa que suposa menys d'un cas per cada 100.000 vacunats:

"Si omplíssim tot el camp del Barça, que suposaria 90.000 persones i vacunéssim tot el públic, no n'hi trobaríem ni un sol cas."


Recordem que fa unes tres setmanes, a Màlaga, l'autòpsia va descartar que la vacuna d'AstraZeneca tingués cap relació amb la mort d'una professora de Marbella per una hemorràgia cerebral dues setmanes després de rebre'n la primera dosi.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut