Proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta, a Lleida, l'1 de setembre de 2020. (ACN/Oriol Bosch)
Proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta, a Lleida, l'1 de setembre de 2020. (ACN/Oriol Bosch)

Salut demana sortir el mínim de casa i relacionar-se només amb el grup bombolla

El Departament avisa que han augmentat les consultes a urgències i que el nombre de contagis a la setmana han augmentat gairebé un 50%

RedaccióActualitzat

La Generalitat es prepara per establir noves mesures per frenar els contagis de la pandèmia de Covid-19. I també prepara la població per assumir-les. El Departament de Salut ja ha demanat a la ciutadania que redueixi la interacció social. La recepta és: "Moure'ns amb el grup bombolla únicament i fer l'activitat mínima indispensable fora de casa".

Així de clar ha estat el Departament en un missatge difós a través de tots els seus canals a la xarxa:

 

El missatge arriba després que el secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, hagi insistit a reprendre el teletreball i hagi avançat restriccions a les universitats a partir de dimarts. 

L'argument és clar: l'epidèmia amenaça de descontrolar-se. Segons Salut, s'ha passat d'una mitjana setmanal de 7.000 casos a prop de 10.000. La velocitat de reproducció de la Covid ha pujat a 1,3. Això vol dir que una persona que té la Covid-19 en pot contagiar més d'una de mitjana. Per frenar la propagació de la malaltia, aquest índex hauria d'estar per sota de l'1. 

 

Les xifres de la pandèmia a dia d'avui

De fet, el tuit de Salut es queda curt. En només una setmana se n'han notificat gairebé 13.000, i cada dia que passa la xifra és més elevada, i arriba als 2.500 positius diaris. 

L'índex de propagació continua escalant a un ritme vertiginós. Si supera els 100 punts es considera alt, i passar dels 200 fa saltar les alarmes. A Catalunya, cap regió sanitària se n'escapa i la majoria superen o s'acosten als 300 punts. De mitjana, aquest diumenge el risc de brot s'ha situat en els 289 punts. Des que va començar l'octubre ha crescut 135 punts, ja que fa 11 dies el risc era de 154.

 

 

Un altra dada que preocupa Salut: augment de les consultes a urgències i també els nous ingressos. Fins ara, hi havia certa estabilitat als hospitals, amb augments que no s'havien desbocat. A dia d'avui hi ha gairebé 900 persones hospitalitzades a Catalunya, de les quals 151 a les UCI.

L'única dada que continua positiva és l'índex de positivitat de les proves PCR, que està al voltant del 7%. L'OMS calcula que per sota del 5%, la pandèmia està sota control. A Madrid i Navarra - dos territoris amb restriccions severes - està per sobre del 17%. Això vol dir que es detecten pocs contagis en els cribratges i, per tant, s'estan fent un nombre de tests adequats.

Als centre educatius, de fet, en aquests últims dies segons dades del Departament de Salut només el 4% dels menors donen positiu. Una xifra que es dobla entre els que tenen 20 i 30 anys, molts en edat universitària i amb més mobilitat.

Per acabar, la Conselleria llança un missatge: "Prendrem les mesures necessàries però us necessitem en alerta permanent. Comptem amb vosaltres!".

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut