Pla mitjà curt de la consellera de Salut, Alba Vergés, atenent els mitjans de comunicació. 20 de novembre del 2019. (Horitzontal)
Pla mitjà curt de la consellera de Salut, Alba Vergés, atenent els mitjans de comunicació. 20 de novembre del 2019. (Horitzontal)

Salut demana a Colau que cedeixi el més aviat possible l'espai de la Misericòrdia per començar el nou CAP Raval Nord

ACN Barcelona.-La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que comenci els tràmits administratius "el més aviat possible" per cedir l'espai de la Capella de la Misericòrdia al departament per poder començar el projecte del nou CAP Raval Nord. Després que aquest dimecres hagi transcendit que el MACBA s'ampliarà per la plaça dels Àngels i que la Misericòrdia quedava lliure de compromís, Vergés ha celebrat que s'hagi desencallat la situació, després de mesos de negociacions i pugna entre administracions. La titular de Salut preveu que el nou centre d'atenció primària per a aquest sector de la ciutat sigui una realitat en un termini d'entre 36 i 40 mesos.

Vergés s'ha mostrat "molt satisfeta" per la "bona notícia" que s'hagi desbloquejat la ubicació per a aconseguir un nou CAP Raval Nord, un equipament llargament reivindicat pels veïns d'un dels barris més densos de la ciutat. La consellera ha apressat l'Ajuntament de Barcelona a cedir l'espai perquè el CatSalut pugui començar a construir el nou equipament, que implicarà enderrocar bona part de la capella, tot i que se'n preservarà almenys la façana interior. Estudis previs mostren que a l'espai de la Capella de la Misericòrdia es podrà construir un CAP d'uns 2.500 metres quadrats i que la inversió necessària serà, aproximadament, d'uns 6 milions d'euros i 1 més per a equipaments. El Departament de Salut té reservada una partida per a aquest projecte, segons van assegurar el maig passat. La titular de Salut ha atribuït a la "persistència" de totes les parts el desbloqueig de la situació, especialment de veïns i professionals del centre. Vergés ha subratllat que el Departament de Salut ha situat la construcció d'aquest CAP com una "prioritat" i que han estat buscant solucions, també des del Departament de Cultura, ha dit. Salut ha estudiat diverses ubicacions per al nou CAP en els últims anys. En els darrers mesos, havia quedat sobre la taula la Capella de la Misericòrdia i l'espai conegut com el 'cub', al carrer de Ferlandina, una opció que ara queda descartada. Vergés no ha donat més detalls de com serà el nou equipament, en espera dels projectes que s'encarreguin, ni tampoc quin serà el destí de l'edifici que ara acull el CAP i que havia estat un centre per tractar pacients amb tuberculosi. Durant els almenys tres anys que es preveu que tardarà el nou equipament, la consellera ha afirmat que "s'haurà de fer allò que sigui necessari" perquè els professionals puguin atendre els pacients en totes les condicions a l'edifici que ara acull el CAP, sense més concrecions quan se li ha demanat per si preveuen fer algunes reformes a causa de les mancances de l'equipament actual. Un trencaclosques en un barri amb molt poc espai lliureAmb l'anunci d'aquest dimecres per part del MACBA, el camí cap al nou CAP Raval Nord es comença a veure una mica més clar després d'anys de reivindicacions i uns últims mesos de controvèrsia oberta entre administracions. Fa un any, el CatSalut va assegurar que el solar de la Misericòrdia era el "darrer tren" per al CAP i, fins i tot, que es tractava d'un moment de "caixa o faixa", però les dificultats per cedir aquest espai van portar a plantejar una ubicació alternativa, el 'cub', que implicava un acord amb la Diputació de Barcelona. El govern Colau, però, veia amb recels aquest espai del carrer de Ferlandina. En els darrers mesos, Salut havia mantingut que les dues ubicacions tenien els seus avantatges i havia demanat públicament en diverses ocasions a l'Ajuntament de Barcelona que decidís un lloc per al centre d'atenció primària.

Anar al contingut