Lleida es mantindrà, de moment, en fase 1 per un repunt de casos
L'Eix Comercial de Lleida, el 18 de maig (ACN/Salvador Miret)

Salut confirma que Lleida no passa a la fase 2 després del brot detectat

Es manté la petició que les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central i les àrees de gestió assistencial del Garraf i el Penedès passin a fase 2 dilluns vinent, mentre que Lleida i la regió metropolitana de Barcelona es mantindran en fase 1

Actualitzat

La regió sanitària de Lleida es mantindrà almenys una setmana més en la fase 1 pel repunt de casos. Així ho ha confirmat aquest dijous el Departament de Salut. Generalitat i ajuntaments han establert un pla per controlar els nous brots i facilitar la desescalada sense perill.

L'Agència de Salut Pública va detectar cadenes de transmissió de la Covid-19 a Lleida que han fet triplicar la taxa d'incidència, fet determinant perquè les autoritats sanitàries hagin optat per no demanar el pas a la fase 2 d'aquesta regió sanitària.

El Departament assegura que té controlada la cadena de contagis d'aquest brot, però tot i així es tenen en compte altres aspectes per prendre la decisió com és l'evolució dels casos nous diagnosticats a la regió sanitària de Lleida.


Evolució de la pandèmia a Lleida

El moment més àlgid de la pandèmia va ser al març i bona part de l'abril. A final d'abril els casos van baixar de manera clara, però a partir de mitjans de maig van tornar a pujar, coincidint amb el pas a fase 1 i que la gent va començar a relaxar-se en les mesures de prevenció.

Un altre paràmetre important per avaluar si es passa o no de fase és el risc de brot, que té en compte els casos nous dels últims 14 dies, que han crescut a la regió sanitària de Lleida. També es valora la capacitat que tenen les persones infectades de contagiar-ne d'altres.

En aquest cas, després de baixar aquest risc ara s'ha tornat a enfilar i es considera alt.

Per tot plegat, Lleida seguirà en fase 1 uns dies més, decisió que afectarà, especialment, el sector de la restauració.

La decisió de no passar a fase 2 afecta sobretot el sector de la restauració

La consellera de Salut, Alba Vergés, no descartava dilluns que el govern pogués demanar el pas de Lleida de la fase 1 a la fase 2, tot i que la proposta enviada al Ministeri de Sanitat no ho incloïa. Finalment, la decisió ha estat no fer-ho.

Així, la proposta de Salut manté la petició que les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central i les àrees de gestió assistencial del Garraf i el Penedès passin a fase 2 dilluns vinent, mentre que Lleida i la regió metropolitana de Barcelona es mantindran en fase 1.


Una festa de 20 persones i empreses agroalimentàries, focus del brot

Aquesta setmana es van localitzar nous casos de coronavirus amb diferents focus a les comarques de Lleida. Un grup de 20 persones que van assistir a una festa i que es van contagiar i treballadors d'empreses agroalimentàries van ser els causants d'aquest brot. També es van detectar casos en algunes residències i en personal sanitari, que és on s'han intensificat els controls des de fa unes setmanes.

Malgrat que Salut va assegurar tenir tota la cadena de contagis acotada, ha decidit no demanar el pas a la següent fase de la desescalada en la pandèmia pel coronavirus.


Contagis de Covid entre els temporers

A més, s'ha sabut que s'han registrat contagis entre temporers a Alcarràs. Dues persones han donat positiu i l'Ajuntament ha obert un alberg que ja estava preparat, per si feia falta. S'han posat en quarantena 9 persones i el consistori els ofereix un servei de menjar i allotjament.

Els dos temporers malalts de coronavirus, que han estat traslladats a Lleida, no estaven treballant. Des que va començar la campanya de la fruita, el sector i els pagesos apliquen mesures de seguretat per evitar contagis i, alhora, garantir-ne la recollida.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus
Anar al contingut