Barcelona

Salut comença a citar les persones de 65 a 69 anys per vacunar-les amb AstraZeneca

Les citacions comencen pels nascuts el 1952, la setmana que arribarà la vacuna monodosi de Janssen, que serà per al grup de 70 a 79 anys

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha començat a citar les persones d'entre 65 i 69 anys per administrar-los la vacuna d'AstraZeneca. Segons la Generalitat, aquest dilluns s'han enviat 40.000 missatges SMS a les persones de més edat dins d'aquest grup, les nascudes el 1952. A més, les persones nascudes aquest any també poden demanar cita per vacunar-se.

La vacunació es fa en paral·lel a la del grup d'entre 60 i 65 anys, que ja fa dies que es pot vacunar amb el fàrmac desenvolupat per AstraZeneca i la Universitat d'Oxford. En aquest cas, però, són ells mateixos els que poden agafar cita mitjançant la pàgina VacunaCovid.

 

La setmana passada el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar ampliar fins als 69 anys l'edat màxima per rebre la vacuna d'AstraZeneca.

Va ser l'endemà de suspendre la vacunació amb aquest fàrmac als menors de 60 anys, mentre s'estudia la "possible relació" entre aquesta vacuna i els casos poc freqüents de trombosi amb nivells baixos de plaquetes.

 

Els canvis de criteri que hi ha hagut sobre aquesta vacuna han generat confusió i desconfiança, però la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que justament es va vacunar dissabte amb AstraZeneca, ha insistit que és una vacuna "molt bona que evita hospitalitzacions per Covid, casos greus i ingressos a l'UCI".

El que encara no s'ha decidit és què passarà amb les persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat que continuen avaluant "tots els escenaris possibles" i que actuaran segons "l'evidència científica".

 

A punt d'arribar la vacuna monodosi de Janssen, per als de 70-79 anys

La vacuna de Janssen fa servir una plataforma tradicional, com la d'AstraZeneca (EFE / EPA / Rob Engelaar )

 

La vacunació podrà agafar embranzida aquesta setmana amb l'arribada de la vacuna de Janssen, que té com a principal novetat que només necessita una dosi. Segons la ministra Darias, arribaran "dimecres a primera hora".

La conservació també és senzilla, i no cal congelador. Es pot guardar durant setmanes a temperatura de nevera.

Aquest fàrmac desenvolupat per Johnson & Johnson es destinarà al grup d'entre 70 i 79 anys, un col·lectiu que també rebrà la vacuna de Pfizer-BioNTech.

 

 

Segons el Departament de Salut, dimecres arribaran a Catalunya 24.000 dosis de Janssen.

A partir del juny, una part de la vacuna es produirà als laboratoris Reig Jofre de Sant Joan Despí. S'hi farà la formulació final, es posarà als vials i s'empaquetarà. Aquesta planta preveu produir-ne 250 milions de dosis l'any.

 

Aquest dilluns han arribat 1.200.000 dosis de Pfizer-BioNTech a tot l'Estat. Segons la ministra Darias, aquestes vacunes de Pfizer es destinaran a la segona dosi de les persones de més de 80 anys, i al col·lectiu d'entre 70 i 79 anys.

En aquest el grup de més de 80 anys, més del 85% de persones han rebut almenys una dosi de la vacuna. En canvi, la cobertura cau fins al 15% en el cas dels més grans de 70 anys. I cal tenir en compte que l'edat és el principal factor de risc de tenir una Covid greu.

La vacuna de Moderna no s'aplica amb criteri d'edat, ja que només s'administra als hospitals.

La setmana passada, a Espanya es van posar 2.041.303 vacunes de la Covid. Les dades es van anar accelerant amb el pas dels dies. De les 277.307 dosis de dilluns es va passar a 453.682 dimecres. Entre divendres i diumenge es van fer 553.000 punxades.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut