Salut avisa que els casos de Covid a l'inici de curs vindran de fora de l'escola
Dues educadors de l'escola bressol l'Olivera, de Girona, preparant una aula (ACN/Marina López)

Salut avisa que els casos de Covid a l'inici de curs vindran de fora de l'escola

Argimon recorda que les mesures de prevenció s'han de respectar dins i fora de les escoles i diu que "és un repte de tots" garantir el dret a l'educació

Irene Vaqué ReigActualitzat

Salut Pública ha admès que hi haurà "desajustos" en l'arrencada del curs escolar, dilluns que ve per a la majoria d'alumnes, fruit de la situació "nova per a tots" en plena pandèmia. "No serà fàcil, no serà un curs normal, tots ho sabem", ha admès el doctor Josep Maria Argimon, en una compareixença aquest dijous, en què ha remarcat que "estem preparats" i s'ha mostrat "convençudíssim que ens sortirem". Per això ha apel·lat a la responsabilitat de tothom.

"És un repte de tots garantir aquest dret fonamental que tenen els nens."

L'inici de les classes mobilitzarà 1,5 milions d'alumnes, 150.000 docents, més el personal administratiu i de serveis, i les famílies, amb la pandèmia en una situació d'"estabilitat tensa" i 1.800 rastrejadors, segons ha indicat la Generalitat aquest dijous. Durant les primeres dues setmanes, tots els alumnes a partir de 6 anys hauran d'anar amb mascareta.

Salut Pública ha insistit que l'escola és un lloc segur i ha advertit que caldrà ser conscients que hi haurà grups bombolla que hauran de quarantena i que es detectaran casos que, en el començant del curs, vindran de fora de l'escola, com ha argumentat el coordinador de la unitat de seguiment de Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz:

"Els símptomes no es presenten l'endemà del contagi, sinó una setmana després. Quasi tots els casos, per no dir tots els que esperem, no seran contagis escolars. S'hauran produït a fora. I de les 1.000 persones que preveiem [contagiades] per sota de 17 anys, que esperem que siguin menys, apareixeran dins dels horaris escolars."

 

El doctor Argimon també ha remarcat que "no hi haurà temps que hagin tingut contacte suficient per a la transmissió del virus a dins" dels centres educatius i ha exposat les previsions amb què treballen.

Un cas per cada 1.400 menors

 

Comiat del curs 2019-20 en una aula de l'institut escola de Navàs (ACN/Mar Martí)

La setmana passada es van detectar 958 casos de Covid en persones d'entre 0 i 17 anys a tot Catalunya. La xifra, però, va variar molt en funció de la regió sanitària, des del 13 infectats per cada 100.000 habitants de les Terres de l'Ebre fins als 80 de la regió Metropolitana Sud. Argimon ho ha traslladat a la setmana vinent:

"Amb una altra mètrica, podríem dir que, de cada 1.400 persones que aniran a centres educatius la setmana que ve, esperem un cas comunitari. I ressalto això de comunitari, perquè els casos que trobem la setmana que ve seran casos que venen de la comunitat. No que s'hagin transmès dins de l'escola."

"Quan dic 1.400 i un cas, hi ha diferències entre territoris. Per exemple, a les Terres de l'Ebre en trobarem un per cada 7.500, però a la Metropolitana Sud i Barcelona, seria un per cada 1.300."


Potser en una escola no se'n detectarà cap i, en una altra, quatre. Però això no significarà com alerta Salut que es pugui parlar de brot, sinó que "n'hi apareguin quatre per simple probabilitat".

Les aglomeracions, ni a dins ni a fora de l'escola

Dit en altres paraules, si hi ha transmissió comunitària, això es pot reflectir a l'escola. I per això els responsables de Salut Pública s'esforcen a demanar el compliment de les mesures de prevenció, tant dins com fora dels centres.

"Igual que no ens agraden les aglomeracions per una celebració, tampoc les volem a les entrades de les escoles, ni reunions de pares o professors fora del centre. Les mesures són les mateixes", ha recordat Mendioroz.

 

Un nen es desinfecta les mans abans d'entrar a l'escola (Efe/Marta Perez)
Un nen es desinfecta les mans abans d'entrar a l'escola (Efe/Marta Pérez)


Argimon és conscient que ara és una època de retrobament de famílies i amics. "Sortirà allò de 'queda't a dormir casa', i jo no dic que no es faci, però el que no pot ser és que ho fem amb 4, amb 5 o amb 6. Intentem limitar al màxim aquesta interacció social", ha demanat.  

El secretari de Salut Pública de la Generalitat ha estat taxatiu a dir que no hi ha cap llindar que faci desaconsellable reobrir les escoles. De fet, ha reiterat que, si la situació epidemiològica anés molt malament, "l'última cosa que es tancaria serien les escoles" i, tot així, es mantindrien obertes per a la guàrdia i custòdia dels fills de treballadors essencials.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació Salut
Anar al contingut