Agulles i un vial del fàrmac d'AstraZeneca
Agulles i un vial del fàrmac d'AstraZeneca

La segona dosi d'AstraZeneca s'obre de forma gradual al grup d'entre 60 i 69 anys

Els nascuts entre el 1961 i el 1952 que fa 11 setmanes van rebre la primera dosi d'AstraZeneca poden demanar hora per vacunar-se

RedaccióActualitzat

Des d'aquest dilluns, Salut ha començat a donar hora per administrar la segona dosi d'AstraZeneca a les persones que tenen entre 60 i 69 anys i que fa gairebé tres mesos que van rebre la vacuna.

De forma gradual es va obrint la vacunació a les persones que es troben en aquesta situació. Cal tenir en compte que s'ha de complir l'interval fixat d'11 setmanes després de la primera dosi, tot i que Salut va dir que intentaria que fos a partir de les 10.

Les persones nascudes entre el 1961 i el 1952 que van rebre la vacuna d'AstraZeneca fa més d'11 setmanes poden accedir a la web vacunacovidsalut.cat per demanar hora. En paral·lel, Salut ha començat a enviar SMS a les persones que ara fa 11 o 12 setmanes que van rebre la primera punxada. 

Salut assegura que disposa de prou dosis d'AstraZeneca per cobrir aquest tram de la vacunació. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja va assenyalar dijous passat que a algunes persones d'entre 60 i 69 anys ja els tocava rebre la segona dosi, considerat l'interval òptim per a la immunitat.


Entre 8 i 12 setmanes

La segona dosi d'AstraZeneca es pot administrar entre 8 i 12 setmanes després de la primera. Fins ara s'havia preferit esperar al màxim perquè més persones tinguessin accés a la vacuna.

Finalment, seran 11 setmanes de distància entre les dues punxades, segons ha decidit el departament de Salut. Cabezas ja va exposar que ara intentaran avançar-la cap a la setmana 10, per a més protecció davant de la variant Delta de la Covid.


Variant Delta

La Comunitat de Madrid també ha confirmat que s'avança una setmana la segona dosi d'AstraZeneca als majors de 60 anys. El viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, ho ha vinculat a la "transmissió comunitària" de l'anomenada variant índia del coronavirus, que l'OMS ha batejat com a "variant Delta".

Fins la setmana passada, s'han confirmat 29 casos d'aquesta variant a Catalunya, segons va explicar el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomás Pumarola.

A Madrid se n'han diagnosticat 22 casos, 18 aquesta setmana. Zapatero manté que aquesta variant és un 50% més contagiosa que l'europea.

A la Gran Bretanya és la responsable del 91% dels nous casos de Covid, segons el responsable de Salut, Matt Hancock.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
Anar al contingut