El govern admet lentitud en l'administració de les 60.000 dosis setmanals
El govern admet lentitud en l'administració de les 60.000 dosis setmanals (Pau Venteo / EP)

Salut admet lentitud en la vacunació i ara també vacunarà en festius

El Departament de Salut atribueix els retards a la "complexitat" de la campanya

RedaccióActualitzat

Salut modifica els protocols i vacunarà tots els dies, inclosos els festius, fet que fins ara no passava. L'objectiu és complir el termini per la setmana vinent de donar les 60.000 dosis que cada dilluns arriben. Des de l'administració de la primera vacuna, el 27 de desembre, s'han vacunat 7.774 persones a Catalunya, només un 13% de les que es disposava. Els plans inicials amb els quals treballava el govern és que en quinze dies s'havien d'immunitzar 104.000 persones, la gent que viu i treballa a residències.

El Departament reconeix que van ser massa optimistes amb els terminis i que necessitaven una setmana prèvia de preparació. S'esperava que amb l'aprovació de la vacuna no es pogues vacunar fins al 4 de gener, un termini que finalment es va avançar al 27 de desembre.

Falta d'efectius

El Departament també admet que segueixen mancant efectius sanitaris per completar els equips de vacunació. "L'estratègia és no perdre professionals dels equips d'atenció primària i dels hospitals i per això hem establert les jornades complementàries. Això sempre és més complex organitzativament". De fet, Salut encara té previst fer formacions a personal d'infermeria aquest dilluns 4 de gener.

Les jornades complementàries consisteixen en què els professionals sanitaris dediquin hores extra a la seva jornada laboral per la campanya de vacunació. Els efectius que es necessiten cada setmana són 500. Segons Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, la campanya ha posat "en escac" el sistema:

"La vacuna és un repte, segura i eficaç però posa en escac la logística del sistema. Aquesta setmana ha servit per actualitzar els temes operatius que ens mancaven i anar a un ritme més àgil"

 

Salut sí que aspira a poder administrar les 60.000 dosis setmanals per aquesta setmana que ve: "Si posem 60.000 vacunes en una setmana, serà un gran avenç".

En una entrevista a TV3, la directora de Salut diu que "aquesta doble complexitat complexitat" fa que les previsions de vacunació puguin ser diferents "a la realitat, aquí i arreu". "Aspirem a posar totes les vacunes que ens arriben i, si en sobren, hem de tenir reserves", afegeix.

 

Un ritme més àgil

Salut atribueix un ritme més lent del que es preveia a problemes logístics. Algunes neveres per transportar les vacunes van quedar atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit. Són les que demana la farmacèutica Pfizer que s'utilitzin per mantenir en bon estat les dosis de la vacuna i que serveixen per repartir-les a tots els centres de vacunació. Segons han indicat fonts de Salut, les neveres ja han arribat. 

En el cas de les 1.300 residències de gent gran implicades en la primera fase, cal el consentiment de familiars, un fet que alenteix encara més el procediment. Ara ja tenen els consentiments informats dels pacients, per tant la setmana que ve preveuen que s'incrementaria el ritme.

"Esperem estar a ple rendiment a partir de dilluns", ha apuntat la directora de Salut. Cabezas també adverteix que en els pròxims dies veurem un augment de casos positius de Covid-19.

 

Lentitud arreu

Pel que fa a les campanyes de vacunació arreu de l'Estat, el Ministeri de Sanitat no ha fet públiques les dades ni les autonomies les actualitzen diàriament, a diferència de la Generalitat de Catalunya.

Segons dades a què ha pogut accedir TV3, la Comunitat de Madrid hauria vacunat fins ara unes 3.000 persones (0,05% de la població), lluny de les vora 50.000 dosis que li van arribar i malgrat que la presidenta Ayuso va dir que n'urgien més.

Comparativa del ritme de les campanyes de vacunació a les autonomies
Comparativa del ritme de les campanyes de vacunació a les autonomies (CCMA)

En el cas del País Valencià, la conselleria de Sanitat preveia acabar la setmana amb 5.000 vacunats (0,1% de la població), molt per sota de les 31.000 que va rebre.

A la Unió Europea - en conjunt - el ritme està sent molt lent. No hi ha cap país que superi l'1 per cent de la població vacunada.

Comparativa del percentatge de vacunació als països de la UE
Comparativa del percentatge de vacunació als països de la UE (CCMA)

Alemanya és el país amb més persones immunitzades: gairebé 190.000, el 0,2% de la població. Un percentatge molt semblant al d'Itàlia, amb 72.000 vacunats.

El país de la Unió amb el percentatge més alt és Dinamarca, però només assoleix el 0,5%. D'altra banda, destaca negativament França, amb només 352 persones immunitzades.

Fora de la Unió Europea, la Xina és el país amb més vacunats: 4 milions i mig, però que només representen el 0,3% de la població. Destaca en positiu Israel, el tercer país amb més vacunats i líder en percentatge: més d'un milió d'immunitzats, i més del 12% de la població. Bahrain ha arribat al 3,5%.

Finalment, destaquen en negatiu els Estats Units, on només hi ha 423.000 immunitzats, que representen l'1,2% dels nord-americans.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut