El centre de recepció de trucades del 061 (Salut via ACN)
El centre de recepció de trucades del 061 (Salut via ACN)

Salut activa un test online davant el col·lapse del 061 pel coronavirus

La conselleria recorda que el 112 està reservat per a emergències greus i vitals

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Conselleria de Salut ha demanat fer un ús "raonable" del telèfon de Sanitat Respon, 061, que en alguns moments ha quedat col·lapsat a causa dels dubtes que genera el coronavirus responsable del Covid-19.

El 061 va rebre dilluns 18.000 trucades, el triple de les entre 6.000 i 9.000 que rebia de mitjana fa uns dies. I aquest dimarts, la tònica és similar. Tot i que el servei s'ha reforçat, l'allau de consultes ha saturat el telèfon i molts usuaris es queixen del temps d'espera d'aquest servei, que és de pagament.

"Hi ha hagut moments que ha sigut molt difícil contactar amb nosaltres, tant ahir com aquest matí, en algun moment puntual", ha reconegut Núria Torres, cap de servei del 061.

Torres ha indicat que 18.000 van ser les trucades entrants, però ha explicat que les consultes relacionades amb el coronavirus van ser 1.700, quan la mitjana de les últimes setmanes era de 1.000.

Núria Torres, cap de servei del 061, admet col·lapse
Núria Torres, cap de servei del 061, admet col·lapse "puntual" del telèfon de Salut Respon


Entre els milers de trucades, "pot haver-n'hi alguna que ha quedat pendent de retrucar o que han quedat per trucar", és a dir, que es van quedar pel camí. De fet, van detectar més de 14 intents de contactar amb el servei per part d'alguns usuaris. Per combatre la saturació, s'ha ampliat el nombre de línies i s'ha reforçat el personal d'atenció.


Vergés demana responsabilitat

Davant d'aquest escenari, cal "calibrar les trucades", segons ha afirmat en declaracions al "Planta baixa" de TV3 la consellera de Salut, Alba Vergés.

La consellera ha recordat que el 061 és per a informació i, en canvi, el 112 està reservat per a emergències greus i de risc vital. I ha afegit que la gent també es pot plantejar dubtes al seu Centre d'Atenció Primària:

"El 112, si hi ha una emergència o es té sospita d'un infart. Prioritzem el 112 per això i deixem el 061 per a informació de les persones, que també els hi donaran al CAP."

Vergés ha afirmat aquest dimarts que Catalunya està en fase "de contenció", però ha demanat preparar-se "per a mesures més estrictes" davant un augment de casos que "inevitablement, hi serà".

 

Un test online per complementar el 061

Salut ha difós un nou test per internet que permet avaluar d'entrada si cal trucar al 061. "Sempre que hi ha símptomes acabem de determinar que cal que truquin al 061", ha admès la cap de servei del telèfon.


En el test, l'usuari ha d'explicar si ha estat en alguna de les zones de risc pel coronavirus (la Xina -incloses Hong Kong i Macau-, Corea del Sud, el Japó, Singapur, l'Iran i Itàlia (regions de Llombardia, Vèneto, Emília-Romanya, Piemont).

També se li pregunta si ha tingut "contacte estret" amb alguna persoda contagiada o que estigui en estudi. I especifica què vol dir "contacte estret":

-Viure al mateix habitatge
-Tenir contacte cara a cara, com per exemple, una conversa de més d'uns minuts
-Si ha tossit a prop teu
-Estar a menys de 2 metres de la persona durant més de 15 minuts
-Estar en contacte amb les seves secrecions (mucositat, saliva, excrements, orina, sang, vòmits, etc.)

I també planteja si es tenen símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general.

En funció de les respostes, recomana aïllar-se i trucar al 061 o al CAP, o bé recomana estar atent a eventuals símptomes al llarg de 14 dies. També recorda els consells per evitar el contagi i que, si l'usuari ho considera convenient, truqui al 061 perquè es valori el seu cas.

La cap de servei del 061 creu que el test pot ajudar a descongestionar el telèfon:

"Pot ajudar a determinar quan ens cal trucar, i així podrem atendre millor aquestes consultes que realment calen que les atenguem, perquè són ciutadans que poden tenir símptomes que cal que els ajudem a diferenciar."

 

24 casos nous de Covid-19 a Catalunua

El Departament de Salut ha confirmat aquest dimarts 24 casos nous de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. Del nombre total d'afectats, 18 són greus.

En total, segons ha informat la consellera, hi ha més de 900 persones confinades, de les quals 400 són professionals sanitaris.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, a Catalunya s'han registrat 124 casos i hi ha hagut 3 víctimes mortals.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutAlba Vergés
Anar al contingut