Salut activa la web Gestió Emocional per donar atenció psicològica pel coronavirus
La pàgina Gestió Emocional ofereix recursos per tractar l'angoixa, l'insomni o la gestió del dol pel coronavirus (Pexels/Kat Jayne
Barcelona

Salut activa la web Gestió Emocional per donar atenció psicològica pel coronavirus

Ofereix recursos per tractar l'ansietat, la por, l'insomni o gestionar el dol, amb la idea de resoldre els casos lleus per telèfon i derivar a primària els més greus

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Departament de Salut ha posat en marxa una aplicació per gestionar l'angoixa i la por causades entre els ciutadans per l'epidèmia de Covid-19. Es tracta de la web Gestió Emocional.

Els usuaris han de respondre un qüestionari i després els atén un equip format per un centenar de psicòlegs. L'objectiu és resoldre els casos lleus amb atenció telefònica i derivar a l'atenció primària els més greus.

L'insomni, la gestió del dol, els records dolorosos o l'ansietat pel confinament són alguns dels set símptomes diferents que aborda la web, amb continguts desenvolupats pel Servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron. L'aplicació identifica quatre estats emocionals.

El cap del servei, el doctor Toni Ramos Quiroga, ha destacat que les eines que s'utilitzen estan avalades a escala internacional:

"A la web app trobareu una sèrie de recursos que us permetran, de manera objectiva, amb tests que estan validats a escala internacional i que hi hem treballat a l'Hospital Vall d'Hebron per poder saber quina és la situació que té aquella persona en concret.

Derivat del qüestionari, ofereix fins a 15 recursos per apoderar la població i fer control de la simptomatologia. I si veiem que és intensa, que es dona amb molta freqüència, ràpidament tens un cribratge i un link directe amb professionals de la salut mental."

Ramos Quiroga ha destacat que les persones que facin servir la web "no estan soles", sinó que darrere hi trobaran un equip de professionals per donar "atenció individualitzada".

La consellera Vergés crida a tothom que senti angoixa a respondre el test de Gestió Emocional
La consellera Vergés crida a tothom que senti angoixa a respondre el test de Gestió Emocional (Salut)

 

En la presentació de l'aplicació web, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat la necessitat d'acompanyar la gent davant la situació excepcional que estem vivint:

"Aquest virus és inhumà, no ens permet acompanyar com pertoca la gent. (...) Ens avancem a problemes de salut futurs. Sabem que tractar i acompanyar la salut emocional ara pot evitar problemes en el futur."

 

L'aplicació web Gestió Emocional aborda 7 símptomes diferents
L'aplicació web Gestió Emocional aborda set símptomes diferents


Entre els recursos que ofereix la pàgina hi ha exercicis d'autogestió de les emocions, com ara de relaxació, de respiració, "mindfulness" o atenció plena, eines per poder dormir, per calmar els sentits o pel control del pensament, així com consells o informació d'hàbits saludables.

En cas que es detecti que la persona necessita suport psicològic d'un professional, caldrà omplir un qüestionari amb les dades de contacte i la situació i un equip de psicòlegs del Servei d'Emergències Mèdiques s'hi posarà en contacte telefònic.

Per donar aquesta atenció s'han mobilitzat més de cent professionals especialitzats en situacions de crisi i emergències. El cap de l'atenció psicològica del SEM, Andrés Cuartero, ha destacat que s'ha muntat "en un temps rècord" aquest centre d'atenció telefònica per oferir una resposta personalitzada a aquesta necessitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut