Londres

Salmond defensa un "acord" respectat "internament i internacionalment" en els processos sobiranistes

El president de la Generalitat s'ha reunit amb l'exprimer ministre escocès i líder del Partit Nacional Escocès (SNP) aquest dimecres a Londres

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest dimecres amb l'exprimer ministre escocès i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, a Londres. L'exprimer ministre escocès ha defensat la via de l'acord en els contenciosos sobiranistes i perquè, un cop hagin parlat les urnes, el resultat sigui "respectat internament i internacionalment".

"Simpatitzo amb la idea que hi hauria d'haver acord, hi hauria d'haver consentiment i la democràcia hauria de prevaler"

Salmond, que lluïa a la solapa un pin amb la bandera escocesa i l'estelada, ha recordat els "obstacles" que va posar inicialment el govern britànic al procés sobiranista escocès abans d'accedir a fer el referèndum del setembre del 2014. Tanmateix, ha assenyalat que, en un determinat moment, "la democràcia preval, s'arriba a un acord i es presenta una oportunitat" per celebrar un referèndum.

El líder de l'SNP, que està convençut que algun dia veurà una Escòcia independent, ha apuntat que "cada nació ha de trobar el seu camí", per la qual cosa ha rebutjat dir quina estratègia que ha de seguir Catalunya.

"Sé com n'és de difícil de portar a terme aquest procés. La gent no hauria de pensar que va ser fàcil per a Escòcia i està sent difícil per a Catalunya. Va ser difícil per a Escòcia també"

Salmond ha subratllat que els moviments independentistes "pacífics i democràtics" mereixen un "absolut respecte"

Per la seva banda, Puigdemont ha negat que s'estigui actuant per la via unilateral i ha assegurat que el govern ho està intentant tot per dialogar, però ha lamentat que és el govern espanyol qui no vol negociar.

"Nosaltres sempre hem dit que volíem la via escocesa. Però perquè puguem ser Escòcia, cal que d'alguna manera l'estat espanyol faci de Regne Unit"

El president de la Generalitat ha subratllat que pot haver-hi algun polític català que tingui la temptació de plegar perquè l'Estat no vol negociar, però ha augurat que sempre "n'hi haurà un altre que anirà darrere seu".

"Algú pensa que perquè l'estat espanyol no s'assegui a negociar el poble de Catalunya, que s'ha mobilitzat tant, se n'anirà a casa i dirà: com que no volen negociar, deixem de reclamar la independència?"

D'altra banda, Puigdemont també ha assegurat que els catalans que resideixen a l'estranger podran votar electrònicament en les pròximes eleccions al Parlament.

El president de la Generalitat ha regalat a Salmond el llibre "Catalonia, a European History", sobre la història de Catalunya i la seva vinculació europea. Els dos mandataris han participat en un cara a cara radiofònic organitzat per SER Catalunya, que s'emetrà aquest dijous.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut