Salmó "Frankenpeix", el primer animal transgènic per menjar que es pot comprar als EUA

Té una hormona de creixement que el fa créixer tot l'any i no només a la primavera i l'estiu, com la majoria dels salmons
Salmó "Frankenpeix", el primer animal transgènic per menjar que es pot comprar als EUA

Salmó "Frankenpeix", el primer animal transgènic per menjar que es pot comprar als EUA

Té una hormona de creixement que el fa créixer tot l'any i no només a la primavera i l'estiu, com la majoria dels salmons
Xevi Miró Actualitzat
TEMA:
Ciència
Salmó "Frankenpeix", el primer animal transgènic per menjar que es pot comprar als EUA
Salmó en cru (Huy Phan/ Pexels)

El salmó transgènic, "Frankenpeix" segons alguns mitjans de comunicació i polítics americans, ja té el camí lliure cap a les lleixes dels supermercats americans. Aquest peix, creat per l'empresa nord-americana AquaBounty, estava aprovat per l'organisme que s'encarrega de la regulació dels menjars i els medicaments dels Estats Units des del 2015, però no s'havia posat a la venda perquè s'havia de regular l'etiquetatge.


Etiquetes per als transgènics

Ara, el Congrés dels Estats Units ja n'ha regulat l'etiquetatge -el del salmó i el de tots els aliments transgènics- i, tot i que aquesta regulació no s'ha d'aplicar obligatòriament fins al 2022, permet donar llum verda a la venda del peix dins del país. AquaBounty ja ven el salmó transgènic al Canadà des del 2016, on no és obligatori informar-ne el consumidor. Amb aquesta nova normativa, AquaBounty no només podrà vendre el peix transgènic, sinó que el podrà criar a la seva granja d'Indiana, per a la qual ja està buscant personal per contractar. 

 


El primer animal transgènic per menjar

El salmó transgènic serà el primer animal transgènic que arriba al mercat americà. Segons un informe del Parlament Europeu, la seva introducció al continent no és possible a "curt termini", perquè la legislació europea ho restringeix i perquè hi ha una demanda per aquesta mena de productes al mercat. Als Estats Units, primer es distribuirà en restaurants i empreses elaboradores. Un cop resolta la demanda d'aquests sectors, el faran arribar als supermercats. Fins ara, tots els animals transgènics estaven destinats als laboratoris, on s'experimentava amb ells.
 

Un salmó que creix tres vegades més ràpid

Al salmó d'AquaBounty se li ha introduït informació genètica del salmó reial, el salmó més gros que viu al Pacífic, i un altre gen dels zoarce, una mena d'anguila de l'oceà Atlàntic. Amb aquestes modificacions, l'empresa nord-americana aconsegueix que el salmó transgènic creixi durant tot l'any i no només els mesos de primavera i estiu, que és quan creixen tots els salmons, els de piscifactoria i els salvatges. Amb aquestes modificacions, no es busca que el peix sigui més gran, sinó que creixi més de pressa. El peix modificat genèticament arriba a la mida desitjada en 18 mesos, mentre que els altres triguen tres anys, segons l'empresa que els comercialitza.


Només femelles

La Food and Drug Administration diu que el salmó transgènic és igual de segur que el salmó de l'Atlàntic que no ha estat modificat genèticament, a més, diuen que "les seves característiques nutricionals són comparables". Els salmons creats per AquaBounty són femelles estèrils, d'aquesta manera, si mai es produís un alliberament d'aquesta espècie en un entorn salvatge, "difícilment" -segons l'empresa- es podria reproduir i hibridar amb les espècies que ara hi ha a la natura. Els mascles d'AquaBounty -criats també en captivitat- no estan pensats per ser comercialitzats i només serveixen per fecundar les femelles que hauran de fer els ous.


Els beneficis ecològics segons l'empresa

Segons AquaBounty, el seu salmó modificat genèticament permetrà reduir les quantitats de salmons salvatges pescats i, a més, és sostenible mediambientalment perquè permet que arribin peixos al mercat amb menys temps i menys aliment, i això generarà menys residus. Per altra banda, diuen que tots els seus salmons són criats en granges terra endins i, per tant, l'ecosistema marí no en notarà cap impacte.

Els moviments contraris a aquesta aprovació critiquen que la Food and Drugs Administration han basat les seves conclusions en estudis pagats per la mateixa empresa i no han demanat estudis independents.

Altres animals que s'estan modificats genèticament són les cabres, els porcs i els pollastres, però no hi ha cap data perquè aquests animals arribin a ser comercialitzats ni als Estats Units ni a Europa.

 

Salmó amb anticongelant

Una altra modificació que AquaBounty està introduint en els seus peixos és la que faria que poguessin viure en piscifactories per sota dels 0 graus de temperatura. Els salmons que hi ha a la natura es moren quan l'aigua en què viuen està per sota dels 0.4ºC, una temperatura a la qual es pot arribar esporàdicament a les granges de Terranova, al Canadà. Amb la introducció d'un gen d'un peix anomenat "winter flounder", de la família de les palaies, els salmons modificats genèticament podrien viure en aquestes granges tot i les baixes temperatures de l'aigua.

ARXIVAT A:
Ciència Gastronomia
Anar al contingut