L'escriptor està ingressat en un centre de cirurgia a Erie, Pennsilvània
L'escriptor està ingressat en un centre de cirurgia a Erie, Pennsilvània (Reuters/Quinn Glabicki)

Salman Rushdie ja pot parlar i respira sense el ventilador

L'atacant està acusat d'intent d'assassinat i s'ha declarat no culpable davant el jutge

RedaccióActualitzat

L'estat de salut de Salman Rushdie estaria millorant. Segons ha informat Michael Hill, president de la institució Chautauqua on va tenir lloc l'atac de divendres, l'escriptor ja pot parlar i se li ha retirat la respiració assistida.

The New York Times també ha avançat que Rushdie hauria començat a parlar dissabte al vespre, un fet que hauria confirmat Andrew Wylie, l'agent de l'escriptor, al rotatiu novaiorquès.

Rushdie va haver de ser sotmès a una llarga cirurgia per tractar-li les ferides provocades per les diverses ganivetades que va rebre durant l'atac. Té afectat el fetge, els nervis del braç i podria perdre un ull.

La família Rushdie ha fet aquest diumenge un comunicat en què diu que l'escriptor continua en estat "crític", però expressa "alleujament" perquè ja no necessita el respirador.

 

Zafar Rushdie, fill de l'autor d'"Els versos satànics", ha precisat que "el seu sentit de l'humor jovial i desafiador segueix intacte, malgrat la gravetat de les ferides", i després de donar les gràcies a tots els que van ajudar l'escriptor en els primers moments crítics després de l'atac, ha demanat respecte a la privadesa de la família.
 

L'atacant, acusat d'intent d'assassinat

L'agressor, Hadi Matar, de 24 anys, ha estat acusat d'intent d'assassinat i agressió. En una compareixença ahir davant del jutge, s'ha declarat innocent de tots els càrrecs.

La fiscalia, però, manté que l'atac va ser premeditat. En la mateixa compareixença, els fiscals van informar el tribunal que Matar va viatjar en autobús fins a la institució Chautauqua, on tenia lloc la conferència de Rushdie, i va comprar una entrada per accedir a la xerrada.

La policia, durant l'escorcoll de la casa de l'atacant a Fairview, Nova Jersey
La policia, durant l'escorcoll de la casa de l'atacant a Fairview, Nova Jersey (Reuters / Eduardo Muñoz)

Amenaçat de mort durant dècades

L'atac d'aquest divendres es va produir quan Rushdie havia de fer una conferència amb el títol "Més que refugi" per parlar de la seva experiència com a creador exiliat als Estats Units, on resideix des de l'any 2000. L'acte estava organitzat per l'associació City of Asylum.

L'autor britànic està amenaçat de mort des que va publicar "Els versos satànics", que alguns consideren blasfem per les seves crítiques a l'islam. El 1989, l'aiatol·là Khomeini va dictar una fàtua contra ell que ha obligat l'escriptor a viure amagat i protegit amb seguretat privada durant tres dècades.

L'Iran va acabar distanciant-se de la fàtua de Khomeini, però l'any 2012 una fundació religiosa iraniana va oferir una recompensa de 2,8 milions de dòlars per a qui ataqués Rushdie.

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut