Madrid

Salgado presenta uns pressupostos "austers" per al 2010 i confirma que la pujada d'impostos serà indefinida

Els pressupostos de l'Estat per a l'any que ve enceten la tramitació al Congrés, on l'executiu de Zapatero haurà de negociar els suports necessaris, que ara no té, per aprovar-los. De moment, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ja ha lliurat al Congrés els comptes en què s'inclouen les polèmiques mesures d'apujar l'IVA -sense data de finalització- i d'eliminar la deducció dels 400 euros de l'IRPF. La vicepresidenta ha explicat que els nous pressupostos, que ha qualificat d'"adequats i austers", són molt socials, perquè es potencien les partides destinades a desocupació i dependència. Salgado també ha anunciat que, per primera vegada en la història, la casa reial tindrà l'assignació anual congelada.

Actualitzat
Acompanyada del seu equip, Elena Salgado, la successora de Pedro Solbes, ha presentat els seus primers pressupostos generals a l'Estat. Es tracta, segons ha assegurat la mateixa vicepresidenta, d'uns comptes "adequats" i "austers", que preveuen un esforç en la contenció de la despesa "sense precedents" per al 2010, tot i que mantenen i reforcen la protecció social. La ministra ha explicat també que els pressupostos s'emmarquen en un context de crisi econòmica generalitzada a escala mundial i s'orienten a l'estratègia de sortida de la crisi, la reactivació econòmica i la recuperació de l'equilibri pressupostari.

Segons el govern, es tracta d'uns pressupostos compromesos amb el canvi del model productiu per créixer de manera equilibrada, sostenible i per generar llocs de treball de qualitat. En aquest sentit, es prioritzarà la despesa en els sectors que poden contribuir més a aquest canvi, com ara les infraestructures, l'R+D o l'educació.

Alhora, Salgado ha destacat que són uns pressupostos molt socials amb un caràcter solidari marcat, que garanteixen la protecció social als sectors més febles i reforça la despesa en desocupació, pensions i dependència. Així, la despesa se situarà en 185.249 milions, mentre que els ingressos seran de 121.627 milions.

Es congelaran els sous d'alts càrrec

Salgado ha anunciat que, per segon any consecutiu, es congelaran els sous d'alts càrrecs del govern com el del president o el dels ministres. I, per primera vegada a la història, la casa reial també tindrà l'assignació anual congelada, tot i que no disminuirà, en canvi, el pressupost del Ministeri d'Afers Estrangers, per exemple, es rebaixarà un 2%, precisament quan Espanya ocuparà la presidència de la UE.

La ministra ha admès que apujar els impostos és una mesura impopular però confia que els ciutadans entendran aquest esforç per afrontar un moment d'"extraordinàries dificultats". Tot i això, ha reconegut que es destruiran 300.000 llocs de treball més i que la xifra d'aturats superarà amb escreix els 4 milions.

Les xifres dels pressupostos per al 2010

Els comptes de l'Estat per a l'any que ve, que el govern va detallar dissabte, després de la reunió del Consell de Ministres, estan marcats per una retallada de la despesa pública del 4% i una pujada d'impostos equivalent a 11.650 milions d'euros, l'1% del PIB.

Entre les mesures més polèmiques aprovades pel govern espanyol hi ha la pujada de l'IVA a partir del juliol de l'any que ve, una mesura que s'aplicarà de manera indefinida. El tipus general s'incrementarà dos punts, fins al 18%, mentre que el reduït ho farà un punt, al 8%. A més, s'eliminarà la deducció dels 400 euros, mentre que les rendes de capital es gravaran al 19%, un punt més, en els primers 6.000 euros i la resta, tributaran al 21%.

Els sindicats mantenen que la pujada d'impostos castigarà les rendes mitjanes, en comptes de les altes, i rebutgen especialment la pujada de l'IVA. Per la seva banda, la patronal CECOT creu que l'increment de l'IVA comportarà inflació i frenarà el consum. Tot just al contrari del que sosté el secretari d'Estat d'Economia, que creu que això no passarà perquè l'impost s'apujarà al juliol i aleshores el consum ja s'haurà recuperat.

Catalunya rebrà un 5,4% menys

L'Estat invertirà l'any vinent un 5,4% menys que el 2009. Els pressupostos destinen un total de 4.447 milions d'euros, una xifra que compleix la disposició addicional tercera de l'Estatut. Aquest descens, així doncs, s'explica per la davallada del pes de Catalunya al PIB espanyol (18,72% l'any 2007) i a la rebaixa del capítol de despesa total de l'Estat (-3,9%). 

Del total de la inversió, 1.867 milions es destinaran a la xarxa ferroviària -la majoria per a l'alta velocitat-, 581 milions per a carreteres, i 81 milions al rescat de peatges, entre d'altres. Encara estan pendents d'assignar 581 milions d'euros.

El govern confia obtenir el suport dels grups d'esquerra

Per tirar endavant aquests pressupostos, l'executiu espanyol confia arribar a acords amb els grups d'esquerra. En aquest sentit, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es reunirà amb el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, en el marc de la negociació sobre pressupostos generals de l'Estat per al 2010, amb els quals el dirigent republicà s'ha mostrat especialment crític els últims dies. La trobada es farà a instàncies del cap de l'executiu, que d'aquesta manera assumeix personalment amb els independentistes catalans la negociació dels comptes públics per a l'any que ve el mateix dia que els comptes públics arriben al Congrés dels Diputats.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut