Madrid

Salgado presenta uns pressupostos "austers" i "realistes" pel 2011

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha presentat al Congrés uns pressupostos pel 2011 marcats per la crisi, que ha qualificat d'"austers" i "realistes". Salgado ha assegurat que els comptes per a l'any que ve marcaran "una diferència", perquè seran els que ajudaran que el país creixi a un ritme de l'1,3% el 2011. En roda de premsa, la ministra ha repassat que els pressupostos que prepara el govern espanyol redueixen la despesa dels ministeris en un 16%, congelen les pensions, ajornen l'ampliació del permís de paternitat i suprimeixen les deduccions per habitatge. Tot plegat, amb l'objectiu de complir els deures imposats per Europa, que obliguen l'estat espanyol a rebaixar tres punts el dèficit públic durant el 2011. El pacte amb el PNB garanteix que s'aprovaran.

Actualitzat
Salgado ha lliurat el tradicional "pen drive" amb el projecte de pressupostos al Congrés i en la roda de premsa posterior ha dit que els comptes són "austers", "realistes" i que afavoriran la cohesió social i donaran un impuls per a la recuperació econòmica. La ministra ha insistit que els comptes pel 2011 seran els que deixaran enrere dos anys de recessió gràcies a l'adopció de mesures "dures" d'ajust, segons ha apuntat. 

La vicepresidenta econòmica ha entregat el projecte de llei al president del Congrés, José Bono, després d'entrar al pati de Floridablanca acompanyada dels secretaris d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, i d'Economia, José Manuel Campa.

L'entrada al Congrés del projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat pel 2011 ha donat el tret de sortida a la seva tramitació parlamentària, que tindrà el primer clímax en la votació del debat de totalitat prevista pel 20 d'octubre.

Uns comptes austers


Els comptes de l'any que ve arriben marcats per l'objectiu de reducció del dèficit i inclouen una retallada mitjana de la despesa dels ministeris del 16%, una pujada de les pensions mínimes de l'1% i modificacions fiscals per augmentar l'aportació de les rendes més altes i donar més suport a les pimes.

La vaga general ha alterat el calendari habitual de presentació dels pressupostos, que, per no coincidir amb la vaga dels mitjans de comunicació en el conjunt del país, es va decidir ajornar el registre de dimarts, el dia habitual en què es feia, fins a aquest dijous, últim dia del termini constitucional.

El debat clau, el 19 i 20


La següent fase crucial en la tramitació dels pressupostos serà el debat de totalitat en el ple del Congrés, que tindrà lloc previsiblement el dimarts 19 d'octubre. Aquests seran els segons pressupostos que li tocarà defensar a Salgado. Per a aquest tràmit, l'executiu i el PSOE negocien a tancar el suport del PNB, després de l'acord assolit en matèria de transferències de polítiques d'ocupació, i Coalició Canària, formació amb la qual ha mantingut contactes des de l'estiu. Els grups tenen de termini fins al divendres anterior al debat per presentar les seves esmenes de devolució.

Segons aquest calendari, el següent pas és l'aprovació del dictamen que surti de la Comissió de Pressupostos al ple, debat que en principi tindrà lloc entre el 10 i l'11 de novembre. Si el govern supera la prova, el seu projecte pressupostari serà enviat al Senat, on les majories són diferents. Si no hi ha veto del Senat, el text tornarà igualment al Congrés per a la votació definitiva, prevista per la setmana del 21 al 23 de desembre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut