Salellas denuncia: "Hi ha gent a la presó per llançar una castanya o un ou a la policia"
Familiars i advocats dels detinguts denuncien irregularitats

Salellas denuncia: "Hi ha gent a la presó per llançar una castanya o un ou a la policia"

Companys, familiars i advocats dels detinguts pels aldarulls que hi ha hagut a Catalunya protesten per detencions aleatòries, atestats manipulats i altres irregularitats

RedaccióActualitzat

Un centenar de persones s'han concentrat aquest dilluns al matí davant de la Ciutat de la Justícia en suport de les persones detingudes durant els aldarulls de la setmana passada. Són companys i familiars dels detinguts que en demanen l'alliberament i denuncien manipulació dels atestats policials i altres irregularitats.

Els advocats dels detinguts s'han sumat a les denúncies. Asseguren que hi ha detencions aleatòries i l'advocat Benet Salellas manté que s'"està enviant a presó acusats d'uns desordres públics que en la majoria de les vegades es diu que són llançament d'una pedra, d'una castanya, d'un ou cap a la línia policial".


Denuncien que s'estan "fabricant acusacions"

Advocats i familiars dels detinguts creuen que s'estan fabricant falses acusacions per inculpar-los, com en el cas d'una jove de Vilassar detinguda dissabte abans de començar la manifestació de Via Laietana a Barcelona. Ho ha denunciat Armengol García, secretari general de la CGT:

"Som aquí per demanar la llibertat de les persones detingudes tots aquests dies de manifestacions. En concret, de la Raquel, una jove de Vilassar que va ser detinguda el dissabte abans que entrés a la manifestació. Ella anava caminant amb un grup d'amics i portava només una ronyonera. Els que ens amoïna és que a l'atestat dels Mossos d'Esquadra especifica que duia una sèrie d'objectes que no hi caben a la seva ronyonera. Per tant, tenim la sospita que s'estan fabricant acusacions."

Fins avui, la policia ha detingut 194 persones pels aldarulls que hi ha hagut a Catalunya per les protestes contra la sentència. Aquest dilluns fa una setmana que el Tribunal Suprem fa fer pública la condemna de gairebé 100 anys de presó pels líders independentistes.

Un centenar dels detinguts ja han passat a disposició judicial i han declarat davant del jutge.

D'aquests, 28 els han enviat a la presó, de manera provisional i sense fiança -16 a Barcelona, 5 a Lleida, 2 a Tarragona i 5 a Girona. 76 dels detinguts han quedat en llibertat amb mesures cautelars.

La protesta pacífica convocada pel CDR del Barcelonès i la GCT ha provocat cues per accedir als jutjats


Al marge queden totes les identificacions que s'han fet, a expenses de les diligències policials obertes.

A la majoria dels detinguts els investiguen pels delictes de desordres públics, danys i atemptat contra agents de l'autoritat.


Salellas denuncia que hi ha gent a la presó per llançar "una castanya o un ou"

Benet Salellas, advocat d'alguns dels detinguts, ha parlat a "El matí de Catalunya Ràdio" sobre les detencions i les mesures de presó preventiva. Salellas ha denunciat que la fiscalia té ordres directes de demanar presó per a tots els detinguts pels aldarulls d'aquests dies:

"La Fiscalia General de l'Estat ha donat instruccions de demanar presó a totes les persones detingudes pels desordres d'aquests dies. Això és així i ens ho han confrontat els mateixos fiscals que han intervingut ens aquests casos aquests dies. Hi ha instruccions directes. I si no que surti la Fiscalia i ho desmenteixi."

 

Benet Salellas defensa alguns dels detinguts pels aldarulls després de la sentència


Segons ha explicat Salellas, que va participar al judici del procés com a advocat de Jordi Cuixart, hi ha hagut situacions tan esperpèntiques com ara entrevistar-se amb els seus clients amb dos policies nacionals encaputxats a la sala.

L'advocat ha denunciat també que el que es vol és enviar un missatge de repressió i de càstig desproporcionat, i ho ha comparat amb els incidents que hi va haver fa 7 anys:

"L'any 2012, a la vaga general que hi va haver, es va incendiar una cafeteria Starbucks a Barcelona. Les persones que van participar i que van causar aquell incendi van acabar amb una pena suspesa, una pena de dos anys que com que no tenien antecedents no van entrar a complir. Aquest és l'univers amb el que habitualment ens movem. Ara estem tenint gent detinguda que no té antecedents penals i se'ls està enviant a presó acusats d'uns desordres públics que en la majoria de les vegades es diu que són llançament d'una pedra, d'una castanya, d'un ou cap a la línia policial."


 

Els advocats parlen de "detencions aleatòries"

Els advocats d'Alerta Solidària veuen en totes aquestes actuacions una escalada repressiva, amb detencions que consideren aleatòries i amb una instrucció clara per part de la Fiscalia de l'Estat.

Xavier Pellicer, advocat Alerta Solidària. que assisteix 4 dels detinguts i intenta coordinar les defenses, denuncia brutalitat policial, detencions aleatòries i que s'estan vulnerant els drets dels detinguts:

"En cap cas la presó preventiva està justificada des d'un punt de vista jurídica, només hi ha justificació política. En set atestats policials figuren proves idèntiques per diferents persones, dient que portaven exactament el mateix. El mateix personal dels jutjats s'ha disculpat amb els advocats per les actituds d'alguns jutges, jutgesses i funcionaris que han arribat amb crits de 'netejarem els carres nosaltres' i amb banderes espanyoles."

Pellicer denuncia que són "presos i preses polítiques" i que s'estan fent detencions "aleatòries amb la intencionalitat d'aturar les mobilitzacions". Alerta Solidària assegura que no hi ha cap cas susceptible de generar presó preventiva i que és una mesura que "s'està utilitzant per reprimir unes mobilitzacions polítiques".

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut