Brussel·les/París

Salah Abdeslam reconeix que volia immolar-se a París, però que es va fer enrere

Abdeslam rebutja ser extradit a França, però el seu advocat diu que vol col·laborar amb la justícia belga

RedaccióActualitzat

L'home clau dels atemptats de París detingut divendres a Molenbeek, Salah Abdeslam, ha estat inculpat per "assassinats terroristes i participació en activitats de grup terrorista", segons un comunicat de la Fiscalia belga. Aquesta tarda ha ingressat a la presó de Bruges, on la justícia belga sol custodiar els criminals més perillosos.

Abdeslam ha reconegut que era a París el dia dels atemptats i que es volia immolar a l'estadi de França. Ho ha explicat el fiscal de París, François Molins:

"Avui, Salah Abdeslam, durant els interrogatoris amb els investigadors belgues, ha afirmat, literalment, que 'es volia fer explotar a l'Estadi de França i que va fer marxa enrere'. Aquestes primeres declaracions, que s'han de prendre amb precaució, deixen en l'aire un seguit d'interrogants que Salah Abdeslam haurà d'aclarir."

Els interrogants que apunta el fiscal de París van en la línia del que també han dit els advocats de les víctimes. Sospiten que la declaració d'Abdeslam pot ser una estratègia per encarar la seva defensa. Dubten de les explicacions del terrorista. I diuen que no té gaire sentit que digui que es va fer enrere quan havia tingut un paper molt important en la logística dels atemptats.

També queden en l'aire altres preguntes, com per què va abandonar un vehicle al districte divuitè de París, per què va llençar l'armilla amb explosius que duia i per què, en un primer comunicat, Estat Islàmic va reivindicar un atac en una zona de la capital francesa on els terroristes no van actuar.

Abdeslam rebutja l'extradició a França

En paral·lel, ja s'ha iniciat el procés per extradir-lo a França. L'advocat d'Abdeslam, Sven Mary, ja ha anunciat que s'oposarà a l'extradició, però que vol col.laborar amb la justícia belga:

"Rebutjo l'extradició, o sigui, hem apel·lat a l'entrega, en la mesura en què encara hi ha una investigació a Bèlgica en marxa. Aquesta investigació està en curs i l'entrega (a les autoritats franceses) serà immediatament suspesa, perquè la jutge d'instrucció necessita el senyor Abdeslam aquí, a Bèlgica."

De fet, el que ha demanat França no és una extradició clàssica, sinó una ordre de detenció europea, que preveu l'extradició en un termini de tres mesos, comptant-hi el recurs, segons ha explicat el fiscal de París.

Tres inculpats més

El jutge d'instrucció també ha decretat la detenció d'Amin Choukri, inculpat també per "assassinats terroristes i participació en activitats de grup terrorista".

Abid Aberkan, el propietari del pis on s'estava Abdeslam, està acusat de "participació en activitats de grup terrorista i encobriment de criminals".

Una quarta persona, una dona, Djemila M., també està acusada d'"encobriment de criminals". La cinquena persona interrogada, Sihane A., ha quedat en llibertat sense càrrecs.

França reuneix d'urgència el Consell de Defensa

La presidència de França ha reunit amb caràcter d'urgència l'anomenat Consell de Defensa, que inclou els màxims responsables de seguretat del país. Ho ha fet per decidir com queda el dispositiu d'alerta antiterrorista després de la detenció de Salah Abdeslam.

El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha anunciat que el nivell d'alerta es mantindrà perquè la lluita, ha dit, no ha acabat.

"La necessitat de justícia és el que demanen els familiars de les 130 víctimes, així com el poble francès. El govern està decidit a aportar-hi llum. És un important cop contra Estat Islàmic a Europa. Les operacions d'aquesta setmana han posat fora d'acció individus que havien demostrat la seva perillositat extrema i la seva determinació total."

El president francès, François Hollande, té previst rebre dilluns les associacions de víctimes dels atemptats del 13 de novembre. Segons han explicat des de l'Elisi, ja havien demanat ser rebudes, i, ara, la detenció d'Abdeslam fa la reunió encara més oportuna.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut