Sant Joan Despí

Sala i Martín: "La borsa està en mans d'una colla d'histèrics i psicòpates"

L'economista Xavier Sala i Martín acusa els governs que lluiten contra la crisi d'actuar massa capficats en la muntanya russa en què s'ha convertit la borsa. En declaracions a "Els matins" de TV3, el catedràtic ha dit que els parquets no són fiables perquè estan "en mans d'una colla d'histèrics i psicòpates". Sala i Martín ha atribuït la crisi financera actual al govern dels Estats Units que va obligar a donar hipoteques "subprime" a les persones i ha dit que ara la idea de Sarkozy de refundar el capitalisme és grandiloqüent però no eficient.

Actualitzat
El catedràtic d'Economia de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martín, ha atribuït la crisi financera actual al govern dels Estats Units que va obligar a donar hipoteques "subprime" a les persones. "Donar crèdits a persones que no ho poden tornar va ser una mala idea del govern dels EUA", ha dit Sala i Martín en referència al govern Clinton que va obligar Freddie Mac i Fanny Mae a donar hipoteques per a persones que no oferien cap garantia de poder-les tornar.

La borsa, "una colla de psicòpates"

L'economista ha afegit que actualment els governs es miren diàriament les borses per veure si les mesures que han pres han agradat quan, segons Sala i Martín, "la borsa està en mans d'una colla d'histèrics i psicòpates" que "no viuen en un estat mental estable". El catedràtic Sala i Martín ha conclòs que la idea de refundar el capitalisme de Sarkozy pot generar uns nous efectes que ara no es poden preveure". Sala i Martín ha afirmat que la ingerència dels governs en els bancs no ajudarà a sortir de la crisi. I ha argumentat que "els bancs volen guanyar diners, prendre decisions basant-se en una rendibilitat, mentre que els governs poden veure's influïts per altres interessos". I ha conclòs que "si els governs entren a pilotar els bancs les decisions que prendran seran unes decisions equivocades".

La crisi a Espanya, més greu

Pel que fa a Espanya, Sala i Martín ha indicat que aquí "ja estàvem en crisi, i ara a més tenim crisi financera" i que per tant el govern espanyol no pot prendre les mateixes mesures que els altres països. El catedràtic d'Economia ha indicat que "a Espanya no s'ha fet una economia productiva" i que per això a Espanya "la crisi serà més gran del que la gent es pensa, però als Estats Units la crisi serà més petita del que la gent es pensa". Pel que fa a les possibles solucions, Sala i Martín ha negat que hagin de passar per treballar més hores pel mateix sou o per ser més productius amb les mateixes hores de treball. "El problema no és dels treballadors", ha conclòs, abans de criticar que el govern espanyol "només parla d'I+D+I sense tenir cap pla pensat".

Sala i Martín ha conclòs que "ningú sap quant profunda serà la crisi ni quan durarà", però que era una crisi que es veia a venir. L'economista ha recordat que a l'octubre de l'any passat va escriure un article, "La tormenta perfecta", en què ja anunciava que s'apropava una situació molt complicada però que aleshores el govern va viure d'esquenes.
Anar al contingut